Unió de Pagesos demana incentius fiscals per als agricultors de muntanya

El sindicat defensa la necessitat de compensar les limitacions que suposa la producció agrària en aquestes zones

ACN
28 de febrer del 2015
Actualitzat a les 15:15h
Un ramat d'ovelles fent camí cap a Castellar de n'Hug.
Un ramat d'ovelles fent camí cap a Castellar de n'Hug. | CECR

El ramat d'ovelles fent camí cap a Castellar de n'Hug. Foto: CECR


Unió de Pagesos demana incentius fiscals per als agricultors de muntanya que obtinguin més del 50% dels seus ingressos de l'activitat agrària i visquin en aquestes zones. Per l'organització agrària, cal tenir en compte i compensar les limitacions que suposa la producció agrària en les zones de muntanya, i "l'anomenada fins ara Indemnització Compensatòria de Muntanya s'ha de convertir en un ajut que sigui un reflex real de les dificultats afegides que tenen". Tot i això, el responsable d'organització del sindicat, Josep Carles Vicente, defensa que aquest pagament "no hauria de ser un ajut més sinó compensar els costos i dificultats afegides".

Josep Carles Vicente va defensar dilluns passat al Senat, en la Comissió especial d'estudi sobre les mesures que es poden desenvolupar per evitar la despoblació de les zones de muntanya a l'Estat, incentius fiscals per als agricultors que obtinguin més del 50% dels seus ingressos de l'activitat agrària i visquin en aquestes zones.

Entre altres propostes d'Unió de Pagesos per dinamitzar les zones de muntanya, hi hauria l'activació de zones de reg, per exemple amb la recuperació de regs històrics; potenciar i dinamitzar la ramaderia ecològica; potenciar l'artesania alimentària com a activitat complementària a l'agrària; prohibir la reintroducció d'algunes espècies d'animals que fa temps que no habiten aquestes zones a causa dels danys que provoquen en les explotacions.

A més, el sindicat també planteja mesures de caràcter administratiu com ara el foment de l'aprofitament agrari de les terres, ja sigui a través de càrregues fiscals que incentivin l'arrendament per ús agrari o de la creació de fons de terres. En tot cas, "haurien de servir perquè les explotacions familiars i, especialment, els joves, tinguin garanties de futur a l'hora de decidir dedicar-se a l'activitat agrària", segons Vicente.  

Quant a les conseqüències del gran nombre de turistes que en els últims anys visiten les comarques de muntanya, Unió de Pagesos considera que "s'hauria d'aturar el creixement urbanístic desmesurat i elaborar plans estratègics d'ordenació territorial", i "activar les comissions comarcals per tal de regular i ordenar l'activitat en torn a les pistes forestals, ja que moltes vegades l'ocupació massiva de pistes comporta danys en propietats privades de la pagesia de la zona que no són reparats ni compensats de cap forma per l'administració".