Els andorrans escullen el nou Parlament

Quatre llistes és presenten a les eleccions generals: dues de dretes (DA i Ld'A) i dues d'esquerres (PS i SDP)

ACN
01 de març del 2015
Actualitzat a les 0:08h
Andorra celebra avui eleccions generals
Andorra celebra avui eleccions generals | Ferran Garcia

Un total de 24.509 electors estan cridats a les urnes, aquest diumenge, per a les eleccions generals andorranes per renovar el parlament del país i escollir un nou Cap de Govern. Aquesta xifra és un 12,16%% superior a la de les eleccions del 2011, amb un total de 2.657 votants més que en aquella cita. El país té 76.000 habitants però solament uns 35.000 són andorrans.

Els andorrans hauran d'escollir entre quatre candidatures: el partit centrista, Demòcrates per Andorra, els Liberals d'Andorra, una coalició liderada pel Partit Socialdemòcrata o Socialdemocràcia i Progrés.

En aquestes eleccions podran votar uns 2.657 més que en les anteriors del 2011. Les parròquies on més es nota aquest l'increment d'electors són la Massana i Ordino, amb un increment del 14,9%. Les parròquies centrals són les que creixen més sostingudament, amb un increment del 9,61% a Escaldes-Engordany i un 11,6% a Andorra la Vella.

La parròquia amb més electors, com sempre, continua sent Andorra la Vella, amb 7.372, un 11,6% més que els del 2011. A l'altre extrem hi ha la parròquia de Canillo, amb un total de 906 electors, un 14,1% més que a les darreres eleccions generals.

Les eleccions serviran per formar el nou Consell General o parlament andorrà, format per 28 consellers o diputats. La meitat representen tot el territori nacional, i l'altra meitat vénen de les set parròquies d'Andorra.

Reformes polítiques

L'obertura econòmica ha comportat diverses reformes polítiques importants en els últims anys, com la firma d'acords d'intercanvi d'informació fiscal que va possibilitar la sortida d'Andorra de la llista de l'OCDE de paradisos fiscals; la implantació d'un marc fiscal homologable al dels països europeus; i la negociació i firma de convenis per evitar la doble imposició.

Les llistes

DA (Demòcrates per Andorra)

La candidatura nacional està encapçalada per Toni Martí. Martí demana claredat i alternatives a les propostes de DA més enllà de la crítica. Martí insisteix en l'obertura econòmica i en l'aprofundiment de les relacions amb França, Espanya i la UE. Martí reitera el compromís del partit per la diversificació de l'obertura econòmica i celebra que hi hagi economistes andorrans que han valorat el CDI amb Espanya com molt positiu després de les pressions d'alguns partits. El Cap de Govern en funcions ha governat amb majoria absoluta, no vol despenalitzar l'avortament, té por d'una renúncia del Bisbe d'Urgell com a Copríncep d'Andorra.

Ld'A (Liberals d'Andorra)

Els Liberals d'Andorra es presenten encapçalats per Josep Pintat. Partit dels excaps de govern, Marc Forné i Albert Pintat. Un partit amb un discurs amb poques línies més que: l'excés legislatiu de l'executiva de Martí i unes polítiques fiscals i econòmiques lluny de l'ideari liberal. Els liberals tornen a presentar-se a uns comicis generals després de no concórrer a les últimes fa 4 anys. Pintat diu que el Govern ha improvisat en la regulació de la inversió estrangera. I reclama un aeroport propi per Andorra, enlloc del conveni que s'ha signat amb l'aeroport de La Seu d'Urgell.

PSD (Partit Socialdemòcrata)

La coalició formada pel Partit Socialdemòcrata, Iniciativa Ciutadana i els Verds d'Andorra està encapçalada per Pere López. Aquest economista aposta pel medi ambient, el patrimoni cultural i una arribada moderada d'inversió estrangera. També vol un sistema d'impostos més progressiu, i prefereix parlar de matrimonis homosexuals, no només d'unions homosexuals. Tampoc li fa por regular l'avortament. Finalment, la coalició entre el Partit Socialdemòcrata, els Verds d'Andorra i Iniciativa ciutadana s'ha tancat amb unes llistes que incorporen membres dels diferents grups.

SDP (Socialdemocràcia i Progrés)

Els escindits del Partit Socialdemòcrata (PS) presenten la seva llista nacional encapçalada per Víctor Naudi. L'objectiu d'aquest equip serà aconseguir mantenir l'estat del benestar, garantint l'equilibri i avançar en l'acostament cap a Europa, un projecte en el qual Naudi ha assegurat creure-hi molt.