Temps hivernal i nevades que es podrien allargar tota la setmana

Es podrà acumular durant tot el període fins a un metre i mig de neu nova | Protecció Civil alerta del fort vent i del perill alt d'allaus i demana extremar la precaució | Es manté tancat el Port de la Bonaigua i es necessiten cadenes en altres vies | Precaució per la crescuda dels rius

Redacció
24 de febrer del 2015
Actualitzat a les 19:17h
Postal d'Esterri d'Àneu, aquest dimarts al matí
Postal d'Esterri d'Àneu, aquest dimarts al matí | Facebook Valls d'Àneu

Així d'emblanquinat despertava avui el poble d'Àreu. Foto: Mercè Adrian


Un sistema frontal escombrarà aquesta setmana tota la península ibèrica i deixarà al Pirineu de Lleida un gruix de neu important en els propers dies. Les nevades ja han començat aquest dimarts a molts punts del Pallars Sobirà i s'espera que s'allargui durant els propers dies, arribant a acumular fins a un metre i mig de neu en alguns punts.

També serà protagonista el vent a tot el país, en especial a la cara nord del Pirineu, on es podran registrar ratxes de fins a 110 quilòmetres per hora que, juntament amb la neu caiguda, protagonitzaran el fenomen del torb. Amb l'acumulació de la neu, el perill per allaus pujarà previsiblement al màxim els pròxims dies.

Protecció Civil demana precaució

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en alerta el pla especial Neucat per nevades a Catalunya, davant la previsió de fortes nevades demà al Pirineu sobretot occidental, i també manté en prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat pel fort vent que ha de bufar en aquestes zones de muntanya.

Com a conseqüència de la nevada prevista i el fort vent, s'ha emès una prealerta del pla Allaucat per la previsió d'increment del perill d'allaus a nivell 'Fort' demà a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa. A banda, s’ha posat en prealerta el pla Inuncat per les pluges previstes que, junt amb el desgel, poden fer augmentar els cabals dels rius de la conca de l'Ebre.
 
Davant aquest episodi de meteorologia adversa els propers dies al Pirineu, Protecció Civil demana molta precaució en la mobilitat i a casa; seguir atentament les incidències que es puguin produir, així com els avisos que realitzin les autoritats.

Nevada generalitzada i abundant

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC, la nevada que ja va començar ahir i que s’ha de mantenir durant tot el dia d’avui sobretot al Pirineu Occidental, la propera matinada i demà s’ha d’intensificar en aquestes comarques i estendre’s a altres punts del Pirineu també oriental.
 
La cota de neu començarà al voltant dels 700 metres i al llarg del dia anirà pujant fins als 1.200 metres. En aquesta cota es podran superar els 50 cm de neu, i per sobre de 1.800 metres es podran acumular més de 100 cm de neu. A causa del fort vent es produirà el fenomen del torb. La nevada s’ha de mantenir intensa almenys fins dijous.
 

Esterri d'Àneu, aquest matí. Foto: Facebook Valls d'Àneu


Incidències viàries
 
A hores d'ara, s'ha de circular amb cadenes a la C-13 de Llavorsí a Esterri d'Àneu, a la C-147 d'Esterri d'Àneu a Alós d'Isil, a la L-504 a Tírvia (de Llavorsí a Tavascan) i la L-510 a Tírvia (de Tírvia a Àreu). La C-28, al Port de la Bonaigua, es manté tallada. Podeu consultar les incidències del trànsit en temps real en aquest enllaç.

El vent també bufarà amb força

A banda de la neu, l'altre protagonista és el fort vent, que bufarà avui a la meitat sud i nord de Catalunya, i la propera matinada i demà es restringirà, tot i que amb més intensitat, a les zones del Pirineu-Prepirineu i extrem sud del país. Les ventades fortes s’han de mantenir almenys fins dijous.

Al Pallars està previst que se superin els 90 km/h, juntament amb la Val d’Aran, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès. El vent serà de component nord i oest, i les ratxes màximes s'assoliran a cotes altes. Es demana tenir precaució en la conducció i en les activitats a l’exterior en les hores i llocs on bufi amb força sobretot a les cotes mitjanes i elevades, tant a les zones urbanes com a muntanya i medi natural en general. 
 
Prelerta Allaucat 

Com a conseqüència de la nevada i el fort vent, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha emès el butlletí de perill d’allaus en què per demà incrementa el perill d’allaus a 'Fort' (4 sobre 5) a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa i 'Marcat' (3) a tota la resta del Pirineu.
 
Es preveu que puguin caure plaques de vent al sol pas d'una persona en les orientacions sud i est, i també a les obagues arrecerades. Les allaus poden caure fins i tot de forma espontània conforme vagin augmentant les acumulacions i també amb la pujada de cota prevista durant la segona meitat del dia de demà. Per aquest motiu Protecció Civil ha posat en prealerta el pla Allaucat.
 
El desgel i la pluja abundant faran augmentar els cabals 

El Servei Meteorològic de Catalunya SMC també ha emès un avís per acumulació de pluja demà i dijous al Pirineu Occidental a les cotes més baixes de la zona. La pluja abundant afegida al possible desgel podrà fer que s'incrementi el cabals dels rius a tota la conca del riu Ebre, tant a capçalera com als cursos baix i mitjà. Per aquest motiu Protecció Civil de la Generalitat ha posat en prealerta el pla Inuncat.
 
Els rius de les comarques de la Val d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà podrien ser els més afectats per aquestes pluges i aquest desgel, entre ells el Garona, la Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana i els seus afluents sobretot els torrents. Es recomana no circular els propers dies a prop de les lleres en aquestes zones i extremar la prudència en les activitats esportives als rius.