La Fiscalia investiga el Carnaval de Solsona per possible delicte d'incitació a l'odi

El ministeri públic obre diligències pel cartell 'Vine a matar espanyols' que els organitzadors de la festa neguen que sigui oficial

ACN
23 de febrer del 2015
Actualitzat a les 19:55h
990_1424715968330_1424535870Captura_de_pantalla_2015-02-21_a_la(s)_17_23_07
990_1424715968330_1424535870Captura_de_pantalla_2015-02-21_a_la(s)_17_23_07
La Fiscalia de Lleida ha obert diligències d'investigació penal per un possible delicte d'incitació a l'odi en relació a la difusió d'un cartell del Carnaval de Solsona on es podia llegir 'Vine a matar espanyols en un ambient festiu, pacífic i familiar'. Un cartell que l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona no reconeix com a oficial, segons han explicat.

Dissabte de Carnaval es va celebrar una rua on es va simular una confrontació armada entre soldats espanyols i un rei Carnestoltes independentista. D'altra banda, Manos Limpias ha denunciat l'Ajuntament de Solsona i els autors del cartell i un vídeo a la fiscalia i al jutjat d'instrucció del municipi. Segons fonts de la fiscalia de Lleida, el ministeri públic ha decidit obrir diligències d'investigació penal per un possible delicte d'incitació a l'odi pel Carnaval de Solsona i "en especial pel cartell anunciador".

Pel que fa a la denúncia de Manos Limpias, el sindicat atribueix al consistori haver "aprovat un cartell xenòfob, ple d'odi i violència", amb "insults" a les institucions espanyoles i "amb la imatge d'una persona empunyant una pistola amb el lema 'Vine a matar espanyols'". La denúncia, que també es presenta contra els autors de la pancarta i un vídeo, es presenta per delictes com "xenofòbia", "incitació a l'odi" o "ultratge a Espanya".

Segons Manos Limpias, "no és vàlid emparar-se" en el Carnestoltes "per insultar Espanya, els espanyols, per fomentar l'odi, per fomentar la xenofòbia i per incitar a matar espanyols", i remarquen que en el dret a la llibertat d'expressió "no hi cap tot". "En la col·lisió entre el dret a la llibertat d'expressío i el dret a l'honor dels espanyols, d'Espanya i de les seves institucions, preval òbviament l'interès general i la dignitat del poble espanyol", afegeixen a la denúncia.

Per això, el sindicat considera que s'haurien comès els delictes de xenofòbia, incitació a l'odi i a la violència, ultratge a Espanya i amenaces.

SCC mostra "consternació i indignació"

Societat Civil Catalana (SCC) ha volgut manifestar la seva "consternació" i "indignació" pel carnaval de Solsona. Per l'entitat, la celebració es va centrar "en la mofa i l'insult a l'exèrcit espanyol, alguns partits polítics i els espanyols". Segons SCC, el nacionalisme ha creat un "clima social" que fa que la convivència "sigui gairebé impossible" i es donin situacions en les quals es vegi "normal" que "s'intimidi a les persones o col·lectius que es manifesten com no nacionalistes o en contra de la secessió de Catalunya, caricaturitzant-los i arribant, fins i tot, a la seva demonització".

Des de l'entitat es denuncia el "discurs de l'odi i el llenguatge bel·licista" utilitzat pels organitzadors del carnaval i per Valentí Vilagines que, en la retransmissió de la Xarxa, considera que es va "insultar i fomentar la pedagogia del odi contra tot el que faci referència a Espanya". SCC també ha lamentat que la festa es donés a conèixer gràcies a la retransmissió que en va fer La Xarxa.

Badalona Comunicació demana la dimissió del conseller delegat de La Xarxa

La vicepresidenta de Badalona Comunicació i segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Badalona, Maritxu Hervás, ha exigit aquest dilluns una "disculpa pública" de la Xarxa de Comunicació Local i la dimissió del seu conseller delegat, Francesc Pena, després de la retransmissió del Carnaval de Solsona al programa '1món.cat' del passat 14 de febrer.

Segons Hervás, la retransmissió del programa va incloure l'emissió de l'espectacle de Carnaval i una entrevista a un comentarista que va fer un relat de l'espectacle "en clau d'enfrontament entre Espanya i Catalunya, amb expressions insultants i agressives cap a Espanya, els espanyols i el Partit Popular".