L'Animac supera els 21.000 visitants després de 4 dies de festival

Aquest any s'han projectat 172 pel·lícules d'animació

Xavier Lozano
23 de febrer del 2015
Actualitzat a les 8:28h
L'Animac ha estat molt ben acollit pels lleidatans
L'Animac ha estat molt ben acollit pels lleidatans | Xavier Lozano

La dinovena edició de l'Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, a Lleida, ha rebut més de 21.000 visitants i espectadors atrets per les projeccions de curts i llargmetratges d'animació, però també pels tallers i les sessions amb autors. Durant quatre dies, s'han projectat fins a 172 films d'animació, la major part a la Llotja, però també a altres espais de la ciutat, entre els quals s'ha incorporat el Centre de Producció Audiovisual Magical Media. Segons la regidora de Cultura de la Paeria, Montse Parra, un dels revulsius del certamen és la presència de grans creadors i autors d'animació que donen un plus al festival.

El convidat especial d'aquest any ha estat el polonès Piotr Dumała, guanyador del Grand Prix al festival d'Ottawa amb el seu últim curt Hipopotamy, que s'ha pogut veure a Animac. És un dels cineastes més venerats de Polònia per les seves versions animades i en imatge real de l'univers d'escriptors com Nikolai Gógol, Franz Kafka o Fyodor Dostoievsky. Dumała, que es troba en el seu millor moment creatiu. Aquest any també s'ha presentat el nou Premi Trajectòria, dedicat en la primera edició als 25 anys d'existència de l'Studio Grangel, fundat per Carlos i Jordi Grangel, dos dels artistes catalans més internacionals.

La Llotja ha acollit la part central dels actes de l'Animac, com les projeccions a la Sala Ricard Vinyes o l'Animacrea, la zona de tallers d'animació dirigits als més petits. Aquest any més de 7.000 escolars de Lleida hi ha participat. La programació d'aquesta edició s'ha configurat al voltant del tema 'La mà de l'artista', per celebrar la multiplicació de les produccions fetes a mà i reconèixer la mà dels artistes en els processos d'animació digital.

El documental 'Seth's Dominion' ha estat l'escollit per la cloenda. Es tracta d'un film de Luc Chamberland per a l'Office National du Film du Canada, que combina animació amb imatge real. Narra la vida del dibuixant Seth, originari de Canadà, i se centra especialment en el fascinant món de la seva premiada obra. El títol del film fa referència no només al tema de la pel·lícula, que és el món interior del dibuixant, sinó també a una ciutat en miniatura anomenada Dominion que Seth ha estat construint al llarg dels darrers 10 anys.