Un 71% dels aturats majors de 45 anys de Lleida no reben cap prestació o han de passar el mes amb 426 euros

Més de meitat d'aquests aturats prové del comerç, la construcció, l'agricultura i ramaderia i de la indústria manufacturera

ACN
19 de febrer del 2015
Actualitzat a la 13:46h
Un total de 9.233 de les 12.831 persones majors de 45 anys de la demarcació de Lleida registrades a les oficines del SOC no reben cap tipus prestació ni subsidi (4.107) o bé reben una prestació assistencial (3.830) o la renda mínima d'inserció (1.296), d'una quantia mitjana de 426 euros, segons es desprèn d'un informe de la UGT. A més, un 53,66% del total d'aturats lleidatans majors de 45 anys porten més d'un any sense trobar feina (6.885). D'aquests, un 36% són aturats de molt llarga durada (4.608), és a dir que porten més de dos anys aturats. Davant aquest context, la UGT reclama polítiques integrals d'ocupació centrades en aquest col·lectiu "que no té perspectives d'inserció en el mercat laboral".

Un 44,20% del total de persones aturades a les comarques de Lleida tenen més de 45 anys. En concret són 12.831, 6.933 homes (54,03%) i 5.898 dones (45,97%), segons les dades elaborades per la UGT a partir de les dades d'atur registrat a la demarcació al desembre del 2014. L'informe del sindicat també posa de relleu que un 86,77% dels aturats lleidatans majors de 45 anys té un nivell formati màxim de graduat escolar i que un 11,95% ni tan sols té estudis o no ha finalitzat els estudis primaris.  

Pel que fa a l'activitat econòmica, un 58,02% dels aturats més grans de 45 anys de Lleida prové del comerç, la construcció, l'agricultura i ramaderia i de la indústria manufacturera, mentre un 2,69% no tenen una ocupació anterior. Altrament, d'entre el col·lectiu, un 31,79% desenvolupen una ocupació elemental, mentre un 17,45% provenen de treballs relacionats amb treballs artesanals, indústria i construcció i el 16.55% relacionats amb la restauració i les vendes. 

Un altre fet que posa de relleu l'informe de la UGT és que un 53,66% dels 12.831 aturats lleidatans majors de 45 anys ho són de llarga durada, és a dir que porten més d'un any aturats, mentre prop d'un 36% són aturats de molt llarga durada (més de dos anys aturats).    

D'aquesta manera, el perfil dels aturats majors de 45 a les comarques de Lleida és un home d'entre 45 i 54 anys, amb una formació màxima de graduat escolar, de nacionalitat espanyola, provinent del sector serveis, que ha desenvolupat ocupacions elementals, que porta més d'un any a l'atur i que cobra una prestació no contributiva de 426 euros, segona ha destacat la secretaria general de la UGT de les Terres de Lleida, Núria Solé.       

"Emergència social" 

La secretària d'Estat del Benestar i Treball de la UGT de Catalunya, Laura Pelay, ha dit aquestes dades situen els aturats majors de 45 anys en una situació "d'emergència social" ja que "la crisi està molt encarnissada en determinats col·lectius" i aquest n'és un. Per això, des de la UGT reclamen al SOC polítiques laborals estructurals específiques per ajudar a aquest col·lectiu, de la mateixa manera que s'està fent amb el dels joves.  

En concret, el sindicat reclama la posada en marxa d'un dispositiu d'emergència, amb accions d'informació, d'orientació, de formació i d'acompanyament, per part del SOC que intenti evitar que les persones desocupades en general i les majors de 45 anys en particular, arribin a assolir un atur de molt llarga durada. La UGT també demana que es garanteixi la cobertura social a aquelles persones que han exhaurit les prestacions per desocupació, així com agilitzar el sistema d'acreditacions de competències professionals adquirides mitjançant l'experiència laboral, tenint en compte que molts aturats més grans de 45 anys tenen com a màxim estudis primaris tot i comptar amb experiència laboral adquirida amb els anys. el sindicat també defensa que s'aposti per un sistema de formació que s'estengui durant tota la vida.