El Segarra-Garrigues, a Fiscalia

ICV remetrà un informe jurídic en el que s'apunten traces de delictes en les adjudicacions a empreses durant la construcció del canal | Segons l'estudi, aquestes assignacions s'haurien fet a dit | Una empresa de Roca Junyent hauria rebut 60.000 euros sense passar per cap concurs públic

Àlvar Llobet
18 de febrer del 2015
Actualitzat a les 20:56h
El canal Segarra-Garrigues, l'obra de més envergadura de Ponent
El canal Segarra-Garrigues, l'obra de més envergadura de Ponent | ACN

La diputada d'ICV al Parlament de Catalunya, Sara Vilà, ha anunciat aquesta tarda que el seu partit remetrà a Fiscalia un informe jurídic on s'apunten indicis de delicte en la gestió de la construcció del canal Segarra-Garrigues. Segons ha destacat Vilà a NacióLleida, aquest informe ha estat elaborat per l'advocat Hug Sierra a partir de l'informe que la Sindicatura de Comptes va presentar el mes passat i on s'apuntaven traces d'adjudicacions a dit i de fraccionament en diverses despeses "que haurien requerit una licitació i adjudicació". El text de la Sindicatura també serà presentat a la Fiscalia.

La Sindicatura de Comptes va posar sota la lupa de la sospita diverses actuacions que va realitzar l'empresa pública de la Generalitat, Regsega, durant els anys 2010 i 2011 en relació a la contractació de serveis. L'empresa, que es dedicava al desenvolupament de la xarxa secundaria del Segarra-Garrigues i que es va integrar a Gisa el 2012, no hauria complert amb la legalitat dels contractes públics segons l'organisme.

En concret, s'esmenten diversos moviments de diner fets d'esquena a la informació pública com una partida de 525.000 euros en convenis amb la comunitat de regants del canal Segarra-Garrigues, 230.000 per Unió de Pagesos i 60.000 per JARC per assessorar i promocionar el regadiu, uns serveis que, segons la Sindicatura de Comptes, "estarien sotmesos a la llei de contractes públics". L'informe de l'ens també qüestiona l'ampliació del contracte de l'empresa que es va encarregar de la concentració parcel·laria de Sarroca de Lleida i Torres de Segre, que va rebre 84.425 euros, al marge dels 120.000 que havia rebut pel projecte inicial, per aquests nous treballs sense que s'organitzés cap concurs públic.

Adjudicacions a Roca Junyent

Vilà ha assegurat que en la gestió del canal també s'hi veu una adjudicació a dit a l'empresa de l'advocat Miquel Roca Junyent, així com l'assignació per valor de 47.000 a una empresa que es va encarregar de la fer la pàgina web. Segons Vilà, aquestes operacions haurien d'haver passat pel sedàs de la llei de concursos públics ja que el valor d'aquestes moviments supera els 18.000 euros, el límit de diners a partir del qual ja s'ha d'obrir un concurs públic.

Vilà ha assegurat que la presentació d'aquest informe jurídic es farà en els propers dies i que ICV està valorant la possibilitat de presentar aquests informes amb el Centre de Sostenibilitat Territorial.