Europa recomana tancar aeroports com el de Lleida per manca de viatgers

Un informe assegura que les terminals amb menys de 100.000 viatgers no són "autosostenibles financerament"

Àlvar Llobet
18 de febrer del 2015
Actualitzat a les 19:23h
El Lleida Alguaire, un aeroport polèmic
El Lleida Alguaire, un aeroport polèmic | Oriol Bosch

Els auditors del tribunal de comptes de la Unió Europea han presentat un informe en el que recomana el tancament dels aeroports de l'Estat espanyol que no arribin al mínim de 100.000 passatgers anuals, un fet que suposa posar en entredit la viabilitat de les terminals com la de Lleida. L'equipament lleidatà ha registrat moviments de passatgers molt per sota d'aquesta xifra que marquen els auditors europeus assolint el seu màxim l'any de la seva inauguració, el 2010, quan van passar per l'aeroport un total de 57.000 persones.

L'informe europeu no fa referència explícita a la infraestructura lleidatana, però sí esmenta terminals gestionades per AENA que estan en la mateixa tessitura que l'aeroport lleidatà, gestionat per la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit destaca l'equipament de Badajoz, que el 2013 va comptabilitzar 36.934 viatgers, una xifra que està per sobre del nombre de passatgers que va registrar el Lleida Alguaire el mateix any, 29.443 persones.

Els auditors analitzen els aeroports com el del Badajoz, Lleó, Burgos, Salamanca, Logronyo, Vitòria, Còrdova i Osca, i asseguren que el cost del manteniment fa que aquests equipaments no siguin "autosostenibles financerament", per la qual cosa considera que la millor opció és el seu tancament. En aquest sentit destaca també el fet que aquestes terminals es van posar en funcionament amb unes previsions de creació de llocs de treball i d'arribada de viatgers que no s'ha complert després. Al Lleida Alguaire es va preveure 500 feines noves que, posteriorment, no han existit. L'estudi del tribunal analitza també altres aeroports europeus de països com Grècia, Estònia, Itàlia i Polònia.

Informe de ala Unió Europea