Mas reivindica al Sobirà l'aposta per les estacions d'esquí del Pirineu

El president s'emporta del Pallars les reivindicacions dels bombers voluntaris i dels ramaders

ACN / Redacció
13 de febrer del 2015
Actualitzat a les 23:35h
Artur Mas amb Alins, Sibís i Reñé, aquest matí a Sort
Artur Mas amb Alins, Sibís i Reñé, aquest matí a Sort | Jordi Ubach

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquest divendres que l'Executiu rescati les estacions d'esquí del Pirineu amb risc de fallida per la seva importància social i econòmica. "Tenir funcionant aquests complexos vol dir facilitar a la gent que es pugui quedar al territori", ha sentenciat el president, que s'ha referit a les estacions com "els grans pulmons" del Pirineu.

El president ha començat la seva visita al Pallars a Sort, on un grup de bombers voluntaris l'esperaven per fer-li arribar les seves reclamacions. Artur Mas s'ha aturat a parlar amb ells i s'ha compromès a traslladar-les al conseller d'Interior i a intentar buscar una solució. Els bombers li han fet veure la importància dels parcs voluntaris en zones com el Pirineu.

Posteriorment, s'ha desplaçat a l'Escola Àngel Serafí Casanovas, on juntament amb la consellera d'Ensenyament, Ireneu Rigau; l'alcalde de Sort, Llàtzer Sibís; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; i el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Albert Alins, ha inaugurat les obres d'ampliació del centre. L'escola estava en plena celebració del Carnestoltes i el president, de manera molt distesa, ha intercanviat paraules amb molts nens que anaven disfressats.

Poc després, s'ha desplaçat al pati de l'escola, on els alumnes de primària han ballat la Passa, dansa que l'esbart dansaire de la localitat treballa per recuperar. El president ha pogut conèixer de primera mà com és aquest ball. El director de l'escola, Josep Quero, ha defensat les obres i ha dit que ''millores en infraestructures com les escoles és una inversió que té retorn a la societat'' i ha afegit que ''en llocs allunyats de la metròpolis encara més''. Quero ha dit que ''quan els nens treballen en espais adequats, treballen molt més a gust''.
 

Mas, al pati de l'escola de Sort, on els alumnes han ballat la Passa de Carnaval. Foto: Jordi Ubach


El president ha assegurat que l'escola de Sort "és una molt bona escola", basant-se en els "bons resultats acadèmics del centre'', per sobre de la mitja de tot Catalunya. Mas ha destacat l'aposta per una tercera llengua que fa el centre i ha dit que ''és el camí que ha de fer el nostre país en ple segle XXI".

L’Escola, que va iniciar l’activitat el curs 1977-78, atén en l’actualitat 260 alumnes provinents dels municipis de Sort, Soriguera i el Baix Pallars. L’ampliació i reforma del centre escolar, que permetrà l’ampliació a dues línies, va suposar una inversió de prop de sis milions d’euros.

Visita al Molí fariner de Rialp

De la inauguració de l'escola de Sort, el president, ha passat a la inauguració del Molí de Bellera de Rialp, un espai museístic i sala polivalent del municipi. L’edifici està situat al conjunt urbanístic d’origen medieval de la població que data del segle XV i que a partir d’ara oferirà unes sales polivalents, a més de l’antic molí, que encara conserva tota la maquinària i disposa d’un canal a l’exterior que actualment funciona com a reg. Mas ha destacat que s'han de fer grans inversions al país però que no s'han de deixar fer "petites obres" que "signifiquen molt per pobles com Rialp".
 

Els alumnes de l'escola de Rialp han rebut Mas a la Plaça del Tornall. Foto: Jordi Ubach


El president ha destacat el corrent solidari de la gent en moments complicats i ha felicitat, de manera especial, als dos germans de Rialp, que han fet una donació de 700.000 euros per construir 10 pisos tutelats a la localitat. "El país ha aguantat aquests anys tan complicats gràcies que hi ha hagut molta gent que ha estat al peu del canó, amb un esperit sensible i ganes d’ajudar", ha reblat Mas. L'alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, ha aprofitat per demanar suport a la Generalitat per gestionar el projecte.

Mas ha afegit que ha tingut oportunitat de parlar amb representants del sector ramader i conèixer les seves problemàtiques.