Collir bolets podria costar fins a 200 euros la propera tardor

3 euros per un dia puntual i entre 100 i 200 pels que en fan negoci

per ACN, 12 de febrer de 2015 a les 10:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de febrer de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La jornada ha reunit una trentena de persones Foto: ACN


El Departament d'Agricultura està redactant la regulació de la recollida de bolets per posar ordre a un sector que compta amb uns 1,2 milions de boletaires a Catalunya. La jornada 'Regulació micològica i micoturisme. Són compatibles?' ha volgut posar de manifest que els bolets tenen amo i que és un recurs que cal regular.


Els assistents a la jornada, celebrada aquest dijous a Sort, han demanat una regulació flexible. Aquesta normativa contempla tres carnets: per activitat esporàdica, per fer negoci i per estudi científic. Aquests carnets oscil·larien entre els zero euros pels estudiosos, 3 euros per un dia puntual i entre 100 i 200 euros pels que en fan negoci. La validesa del carnet serà d'un any.

Els diners que es recaptin es retornaran al territori en forma de subvencions per reparar camins i millorar l'entorn natural. Un cop aprovada la regulació, el propietari podrà decidir si regular o no en les seves terres. Juan Martínez de Aragón, Investigador Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, ha explicat que es preveu que el document estigui enllestit entre aquest 2015 i el 2016.


Els inventaris micològics realitzats des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya des de principis de juliol fins a finals de desembre a unes 88 parcel·les de mostreig, finançats per la Generalitat de Catalunya i el projecte Micosylva+, han permès quantificar la producció i la diversitat micològica a Catalunya de la temporada 2014 en 217 kg/ha, que equivaldria a unes 119.420 tones de bolets de tot tipus a Catalunya, i un total de 490 espècies identificades.

La productivitat mitjana és de 57 kg/ha (comestibles i no comestibles) els últims 20 anys i un total de 718 espècies identificades. El 25% són espècies comercials.

 

Participació