La Crida per Lleida agafa embranzida «per saltar el mur de la Paeria»

La candidatura assembleària es presenta a Lleida amb el repte d'aglutinar un electorat d'esquerres

Àlvar Llobet
11 de febrer del 2015
Actualitzat el 12 de febrer a les 0:15h
La formació s'ha presentat avui al Teatre de l'Escorxador
La formació s'ha presentat avui al Teatre de l'Escorxador | Àlvar Llobet

La candidatura assembleària Crida per Lleida ha començat aquest dimecres el camí que l'ha de portar a la Paeria el proper 24 de maig. El Teatre de l'Escorxador ha acollit la posada a punt de la plataforma electoral, que es presenta amb el repte d'aglutinar un electorat d'esquerres al qui se li obren moltes propostes per escollir en els propers mesos. 

El diputat de la CUP, Quim Arrufat, el periodista Antoni Baños i l'activista social Gabriela Serra han fet de padrins de la formació, que pretén "un canvi radical de les maneres de fer política" i "un nou model de país i de ciutat basat en la radicalitat democràtica". 

L'acte d'aquest dimeces ha servit per plantejar els punts del programa de la Crida, fonamentats en una lluita contra el capitalisme, la llibertat dels pobles i la igualtat social. Sobre aquests temes ha obert el foc Serra, que ha lamentat una crisi imposada per uns poders "que cal combatre des de baix i amb unitat de les esquerres". En aquest sentit, l'activista ha destacat que el repte de la Crida per Lleida és "intentar construir un pol d'atracció que serveixi per educar políticament la societat i possibilitar un canvi de model". 

"L'eix nacional i l'eix social han d'anar en una mateixa lluita" assegura Baños

Baños ha posat èmfasi en la necessitat de "trencar la cartografia dels eixos" per unir l'eix social i l'eix nacional en una mateixa lluita que eviti haver de prioritzar un d'ells.  El periodista ha remarcat també que cal  crear institucions que siguin socials. "No volem gestionar aquesta Generalitat o aquesta Paeria, volem reformar-les des d'un caire social". 

"Les municipals són l'avantsala de les plebiscitàries" diu Arrufat 

En el seu torn, Arrufat ha recordat el caràcter rupturista de la CUP i les opcions que se li plantejaven a la formació a inicis dels 2000: sotmetre's a les esquerres que havien manat durant anys o revoltar-se amb la construcció de candidatures que anaven a construir un programa de construcció social des dels municipis que trenqués amb un relat que bandejava "una cultura política que es fes des de les places i carrers". 

En aquest sentit, el diputat ha destacat el paper dels casals i ateneus populars perquè "no es concep una esquerra que no té presència al carrer". Arrufat ha assegurat també que aquestes eleccions municipals són l'avantsala "del plebiscit que hi haurà al Parlament de Catalunya el proper 27 de setembre".