Una femella de trencalòs amb dificultats físiques pon el seu primer ou

Caldrà esperar un mes per saber si naixerà el pollet dins del programa de cria en captivitat del centre de fauna de Vallcalent

per ACN , Lleida, 11 de febrer de 2015 a les 13:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de febrer de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'animal es troba a Vallcalent Foto: Centre Fauna Vallcalent


Una femella de trencalòs, la Kirma, que forma part del programa de cria d'aquesta espècie en perill d'extinció, va pondre el 18 de gener el seu primer ou al centre de fauna de Vallcalent de Lleida. El fet és poc habitual perquè es tracta d'una femella irrecuperable, és a dir que no es podrà retornar a la natura i es mantindrà com a exemplar del Programa de cria en captivitat. La posta s'emmarca en el treball coordinat entre el Departament d'Agricultura i la Vulture Conservation Foundation, fruit d'un conveni de col·laboració entre ambdues entitats.


Els responsables del centre hauran d'esperar els 54 dies d'incubació per veure si finalment s'acaba produint l'eclosió del pollet, prevista pel 13 de març. L'exemplar, que ha post l'ou al tenir una discapacitat física, mostrava un comportament molt sumís, que va dificultar molt el seu aparellament. El primer intent durant la temporada de cria 2012-13 va fracassar ja que es tractava d'un mascle amb caràcter i Kirma es va sentir completament oprimida. Per això, el centre de Vallcalent va buscar un mascle dins el programa europeu de conservació d'espècies amenaçades del trencalòs (EEP) amb un caràcter molt afable. Aquest exemplar es trobava al centre de cria Guadalentín de la Junta d'Andalusia. El mascle va arribar a Vallcalent el 23 de maig del 2013.   

Ja a la següent temporada de cria, els responsables del centre lleidatà van poder observar els primers indicis d'aparellament amb reconstrucció del niu i intents de còpula per part del mascle. A finals de temporada es va observar per primer cop els exemplars netejant-se mútuament el plomatge. En aquest cicle reproductor (2014-15) els dos exemplars han entrat en zel, observant l'inici de les còpules el 18 de novembre del 2014. Dos mesos més tard, el 18 de gener, va tenir lloc l'esperada posta del primer ou.

 

 

Participació