El veto rus ha fet perdre 120 milions al sector de la fruita

El Departament d'Agricultura anuncia que busca alternatives als països bàltics, al Líban i a Dubai per entrar els productes a Rússia | El conseller Josep Maria Pelegrí no és optimista i creu que la situació s'agreujarà més

E.P / À.Ll
09 de febrer del 2015
Actualitzat el 10 de febrer a la 1:27h
Pelegrí considera que el veto rus va per llarg
Pelegrí considera que el veto rus va per llarg | E.P

El veto rus als productes europeus es mantindrà o anirà a pitjor. Parla el conseller d'Agricultura de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, que no es mostra optimista sobre aquesta qüestió. El polític democristià ha assegurat en una entrevista a Europa Press que no està previst que aquesta situació s'arregli a la curta, motiu pel qual el Govern català ja busca alternatives als països bàltics --Estònia, Letònia i Lituània--, Turquia, el Líban i Dubai perquè els productes carnis catalans i les fruites i verdures puguin accedir a Rússia després del tancament de fronteres vigent des del passat mes d'agost. 


"El veto tenia una durada d'un any. No hi ha previsions que s'escurci, per tant, o es mantindrà o s'allargarà, i què passarà amb la fruita que habitualment s'exportava a Rússia a començaments de temporada?", ha dit Pelegrí, que ha indicat que porta des del 7 d'agost "reclamant a Espanya i a la UE que ens diguin com s'afrontarà el començament de la campanya 2015. "Les fronteres estan tancades i ningú ha volgut afrontar-ho", ha lamentat Pelegrí.

120 milions de pèrdues per la fruita 
 

El Govern estima que el sector carni català ha patit pèrdues d'entre 70 i 80 milions d'euros pel veto rus, als quals se sumen uns 120 milions del sector de la fruita, si bé la xifra total de pèrdues per als dos sectors a Catalunya és difícil de calcular perquè a aquests números cal afegir l'exportació que la comunitat realitza a altres països, com Alemanya i Holanda, que reexpedeixen la producció catalana a Rússia, una producció que amb el tancament de fronteres ara recula.

Actualment, Catalunya ha esgotat les 17.500 tones de retirada de fruita atorgades per la UE per intentar estabilitzar el mercat, si bé aquesta mesura ha estat insuficient i per aquesta raó el Govern està a la recerca de nous mercats: "Hem de posar canals a disposició del sector".