La Generalitat es querella contra Ipcena

Considera "greus i falses" les paraules de Joan Vázquez, que va culpar l'administració de la mort de l'óssa Aubèrta

E.P
01 de febrer del 2015
Actualitzat a les 10:28h
990_1422782770Vzquez
990_1422782770Vzquez

La Generalitat, el Consell General d'Aran i una veterinària s'han querellat per un delicte d '"injúries i calúmnies" contra el portaveu de l'entitat ecologista Ipcena, Joan Vázquez, per atribuir la mort el 19 novembre 2014 de l'óssa Auberta a una presumpta negligència de la veterinària que li va implantar el xip de seguiment.

Fonts de la Conselleria d'Agricultura han informat que han seguit endavant amb la querella després que, en l'acte de conciliació del passat 13 de gener, Vázquez reafirmés les seves crítiques sobre la mort de l'animal, que estava en procés de ser retornat al Pirineu després de viure mesos en semicaptivitat.

El Govern considera que les declaracions són "greument falses i calumnioses", i que Vázquez va sobrepassar els límits legítims i democràtics de la llibertat d'expressió abocant acusacions de delictes per tal de posar en dubte l'actuació de l'administració i els seus tècnics. "Aquestes afirmacions són altament injurioses per falses i atempten greument contra la dignitat dels professionals esmentats i contra la bona imatge institucional", va defensar Agricultura quan al desembre demandar Ipcena i va demanar la retirada de les crítiques en un acte de conciliació, al qual va condicionar la interposició de la querella.

Segons l'entitat, les declaracions que va fer Vázquez no suposen cap ofensa a l'honor de les persones ni de les institucions, sinó que responen a "fer ús del dret a la defensa ambiental" per complir amb el seu dret social, ja que l'ós és una espècie de fauna protegida amb la màxima categoria de risc.

Ipcena ha decidit ampliar amb un document del Ministeri francès d'Agricultura, que contradiu els arguments de la Generalitat, la denúncia que va presentar davant la Fiscalia de Lleida l'11 de desembre i per la qual aquesta va obrir diligències penals