Neix a la Cerdanya el moviment “Catalans sense fronteres”

Redacció
29 de febrer del 2008

El president de l’Institut d’Estudis Ceretans, Joan Mateu, i el vocal d’Amics de la Cerdanya, Joan Muntané, han explicat que aquest "és un moviment d’ampli espectre que pretén agrupar diverses entitats, associacions i particulars de totes les poblacions, tant del sud com del nord de tot Catalunya".

Catalans sense fronteres va iniciar, el passat 7 de febrer, un cicle de conferències que va comptar amb la presència de l’alcalde de Puigcerdà, Joan Planella, el president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Joan Pous, el diputat del Consell General del Cantó i alcalde de Sallagosa, Jordi Armengol, i el president de CiU, Artur Mas.

En aquest cicle de conferències, que s'allargarà durant tot l'any, està previst que hi intervinguin polítics de tots els partits, historiadors, lingüistes, escriptors.., per tal que tots hi diguin la seva però sobretot amb l'objectiu que escoltin la veu de la gent de Cerdanya. La propera conferència es durà a terme el dia 28 de març a les nou i quart del vespre al Casino Ceretà de Puigcerdà i comptarà amb la presència del conseller d’Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal.

Catalans sense fronteres té molts més projectes que s’aniran materialitzant a mesura que es duguin a terme les reunions previstes amb la gent del nord. Aquests projectes es basen en els drets individuals de les persones i passen pel progrés en els drets que hi ha a nivell transfronterer des de les escoles on tothom pugui aprendre el català, els drets de l’hospital transfronterer o, per exemple, en infraestructures, una línea de tren Barcelona-París més preparada i en millors condicions.

Finalment, amb la intenció de què es prengui consciència de què es pot millorar el que tenim, Catalans sense fronteres proposa als parlaments espanyol i francès que el dia 7 de novembre se celebri un festa comuna a tot el territori català.

Segons Muntané, "aquesta data simbòlica de la signatura del Tractat dels Pirineus és un dia més de derrota pels catalans i s’ha de celebrar conjuntament". Per la seva part, Mateu afegeix que "no podem oblidar que els catalans seguim separats per un tractat que se'ns va imposar però hem de prendre consciència de que podem millorar el ara tenim".

 

 

Catalans sense fronteres El President de l'Institut d'Estudis Ceretans, Joan Mateu i el Vocal d'Amics de la Cerdanya, Joan Muntané.