La memòria històrica de «Perseguits i Salvats» agafa caràcter internacional

França, Bèlgica, Polònia, Uruguai i Israel són els països escollits per promocionar la iniciativa

Redacció
28 de gener del 2015
Actualitzat a les 16:31h
Imatge del documental sobre les rutes dels jueus
Imatge del documental sobre les rutes dels jueus

La Diputació de Lleida té previst promocionar les rutes de fugida dels jueus de l’Holocaust nazi pel Pirineu lleidatà a França (París), Bèlgica (Brussel·les), Polònia (Varsòvia), Uruguai (Montevideo) i Israel (Tel Aviv) en un calendari d’accions institucionals que desplegarà a partir d’aquest mes de febrer fins a l’abril, coincidint amb l’any que se celebra el 70è aniversari de l'alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz.
 
La internacionalització de "Perseguits i salvats" en aquests indrets amb importants comunitats jueves i centres dedicats a la recuperació de la memòria de l’Holocaust coincidirà, també, amb els estudis previs que han de permetre a la Diputació la senyalització de la cinquena de les rutes d’evasió pel Pirineu de Lleida.
 
El futur itinerari es planteja perquè enllaci les comarques de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà, des de Tuc dera Girèta, Montgarri, Pont de Perosa, Bordes de Perosa, refugi Fornet i fins arribar a Alòs d’Isil, per senders que, com la resta de traçats senyalitzats, foren usats a la II Guerra Mundial per milers de jueus que van salvar la vida gràcies a les xarxes d’evasió creades per organitzacions de resistència i ajut jueves (com la JOINT).

Així ho ha explicat Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, que s’ha desplaçat aquest dimecres a Madrid, on l'entitat hi és present a través del seu propi Patronat per promocionar, amb la col·laboració de la Generalitat, l’oferta turística lleidatana a la Fira FITUR.
 
L’ampliació dels 151 quilòmetres de les rutes de 'Perseguits i salvats' obre una possibilitat de connexió transfronterera amb França a mig termini i entronca amb l’objectiu de la Diputació d’atreure un major nombre de turistes. L’any 2014 les comarques de Lleida van rebre 975.000 viatgers, un 4% més que el 2013, i les pernoctacions dels turistes estrangers també van créixer: ho van fer en un 10%, segons explica el director del Patronat de Turisme, Jordi Blanch.
 
Cada any la Diputació de Lleida destina més de 500.000 euros en accions de promoció i comunicació en favor d’un sector que suposa el 12,5% del PIB de la demarcació i que ofereix oferta singular i atractiva en cada una de les seves comarques.

“Perseguits i salvats”

La Diputació de Lleida va presentar la proposta “Perseguits i salvats” l’octubre de 2013 a Tavascan. S’impulsava així una iniciativa que, més enllà del vessant turístic, antropològic o de recuperació de la memòria històrica, volia ser un homenatge a la solidaritat de nombroses persones anònimes que van contribuir a salvar vides. Les quatre rutes incloses dins el projecte inicial es van inaugurar el juny de 2014.