Per què les «galetes maria» es diuen així?

Van ser inventades al Regne Unit i no a Espanya com es pensava

Redacció
23 de gener del 2015
Actualitzat a les 21:34h
Les galetes maria, les galetes més populars del món.
Les galetes maria, les galetes més populars del món. | Flickr

Les Galetes Maria són, segons els estudis de mercat, les més consumides del món. Foto: Flickr


Els estudis de mercat ho tenen clar. Les “galetes maria” són les galetes més populars i consumides a l’hora d’esmorzar, berenar i menjar alguna cosa. El que no queda tan clar és l’origen del nom. 

Una de les explicacions que corren s’ha acabat convertint en una llegenda urbana. Es creu, sembla que erròniament, que les famoses galetes deuen el seu nom al fet que el confiter de Burgos Eugenio Fontaneda va decidir anomenar-les així en la dècada de 1920 en honor a la seva néta. 

Però la realitat és una altra. Aquestes galetes van ser inventades i batejades mig segle abans i no va ser a Espanya sinó al Regne Unit. Concretament va passar a Londres, on els mestres resposters James Peek i George Hender Frean, propietaris de la prestigiosa “Peek, Frean & Co” van decidir crear una nova i original galeta per acompanyar el tradicional te anglès. 

El motiu principal dels reporters anglesos era commemorar les noces reials que es celebraven el 23 de gener de 1874 entre el príncep Alfred, duc d’Edimburg (quart fill de la reina Victòria i Albert de Saxònia) i Maria Alexandrovna (filla del tsar Alexandre II de Rússia i Maria d'Hesse-Darmstadt). En honor a aquesta última nova integrant de la Família Reial Britànica, Peek i Frean van batejar la nova galeta amb el nom de “Marie biscuit”.

L’enllaç va ser al palau d’Hivern de Sant Petersburg i es va convertir en l’acte més important de l’any a Europa. Els britànics van adoptar aquestes galetes com les seves preferides, convertint-les en poc temps en unes de les més conegudes del planeta.