Descobreixen a Lleida un Sorolla de la primera època

El Centre d'Art d'Època Moderna de la UdL treu a la llum un quadre de petit format d'un paisatge valencià

per Redacció , Lleida, 19 de gener de 2015 a les 10:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de gener de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida ha identificat una peça inèdita del pintor valencià Joaquín Sorolla (1863-1923). Es tracta d'una pintura a l'oli sobre taula de petit format que mostra un paisatge fluvial o lacustre. Els tècnics creuen que aquesta obra va ser executada directament del natural amb una tècnica molt depurada i hauria estat realitzada als inicis de la seva carrera artística, concretament el 1881.


Segons els experts, tot indica que Sorolla hauria reutilitzat una tauleta on prèviament ja hi havia una figura humana, damunt de la qual va pintar aquest paisatge valencià. Prova d'aquest fet ho és també la incisió que s'observa a l'angle superior esquerre del quadre, corresponent segurament a aquesta primera composició, la qual -avui il·legible-, va ser coberta per la segona capa pictòrica.


Si bé no es disposa de documentació sobre la creació d'aquesta peça, els investigadors del CAEM han pres com a referència la signatura per datar-la. Aquesta es correspon amb les rúbriques de la primera època de Sorolla, i s'intueix, així mateix, un "81", per la qual cosa han considerat que va ser executada al 1881.

Un altre descobriment fa dos anys


Fa dos anys, els experts del CAEM van treure a la llum una altra obra del pintor valencià, el quadre titulat Estudi de Crist que havia estat realitzada durant els primers anys de formació de l'artista.
 

 

Participació