Les aus rapinyaires del Pirineu entren a les escoles del Solsonès

Es tracta d'una prova pilot que es vol escampar per tots els centres educatius del país

ACN
16 de gener del 2015
Actualitzat a les 17:08h
La Stania Kuspert exhibeix el duc als alumnes de quart de primària de l'escola Arrels de Solsona
La Stania Kuspert exhibeix el duc als alumnes de quart de primària de l'escola Arrels de Solsona | ACN

Veure sobrevolar un duc, un mussol banyut, una òliba o una àliga estepària per sobre dels caps d'un grup d'escolars s'ha convertit en un fet comú les darreres setmanes al Solsonès. Totes les escoles de la comarca participen en una prova pilot impulsada pel Zoo del Pirineu amb l'objectiu de donar a conèixer les aus rapinyaires i altres espècies de fauna autòctona del territori. La Stania Kuspert i l'Eloi Arenes responen a les preguntes curioses dels infants i durant una hora fan una exhibició del vol de les aus. Després de rebre el permís de la Direcció General de Medi Natural i davant de la bona resposta de les escoles, els impulsors del projecte es plantegen estendre la iniciativa per tot el país.

Fa tot just sis mesos, la Stania Kuspert i l'Eloi Arenas van engegar el Zoo del Pirineu, un centre d'exhibició d'aus rapinyaires i petits mamífers autòctons del territori i d'educació ambiental ubicat en una zona natural protegida als peus del Port del Comte. Ara, han decidit portar una petita mostra del Zoo a les escoles amb l'objectiu que els alumnes coneguin de prop la fauna pròpia del Pirineu català. Per a fer-ho possible, els impulsors han hagut de demanar un permís especial a la Direcció General de Medi Natural, que ja ha donat llum verda a la iniciativa.

Les escoles del Solsonès han estat les escollides per fer una prova pilot per poder analitzar la reacció tant del públic com dels mateixos animals. En declaracions a l'ACN, la Stania Kuspert ha explicat que, fins ara, "les valoracions dels alumnes i professors de les escoles han estat molt positives" i, d'altra banda, "ens hem sorprès molt amb les reaccions dels animals, ja que hem vist que són molt flexibles i, fins i tot, algunes de les aus prefereixen volar en espais tancats que no a l'aire lliure". 

Davant de la bona acollida de la iniciativa, la Stania i l'Eloi han decidit oferir aquest taller d'educació ambiental -que té una durada d'una hora aproximadament- a les escoles de tot Catalunya. Per això, es desplaçaran amb una mostra d'alguns dels animals a qualsevol centre educatiu que ho desitgi. "Creiem que és una oportunitat única per als nens de les ciutats, ja que normalment no tenen l'oportunitat de tenir aquests animals tan a prop", ha relatat Kuspert. 
 

L'Eloi Arenas sosté el gamarús damunt del seu braç Foto: ACN



Buscant la interacció

Per a fer el taller més atractiu per als escolars, els impulsors de la iniciativa intenten buscar la interacció amb els alumnes sempre que sigui possible. Uns dels conillets d'índies han estat els alumnes de tercer i quart de primària de l'escola Arrels de Solsona. Alguns amb sorpresa, d'altres amb por i uns altres amb excitació, han vist com el duc, el gamarús o l'astor sobrevolaven a pocs centímetres dels seus caps. A banda de l'exhibició de vol, la Stania i l'Eloi expliquen als alumnes les característiques principals d'aquests animals, responen dubtes i relaten curiositats com ara per què els mussols tenen la cara tan plana.
 

L'Eloi fa passejar la fagina entre els alumnes Foto: ACN