El Govern no contempla que les plebiscitàries frenin la Llei de l'Aran

L'executiu de Mas programa la votació del Parlament a la normativa aranesa pel dimecres 21 de gener | El diputat Àlex Moga assegura que no preveuen que abans del 23 de gener hi hagi novetats sobre l'avançament electoral

Àlvar Llobet
07 de gener del 2015
Actualitzat a les 16:08h
El Síndic d'Aran, Carlos Barrera, amb Mas i Moga
El Síndic d'Aran, Carlos Barrera, amb Mas i Moga

El Govern de la Generalitat no contempla que les eleccions plebiscitàries enredereixin l'aprovació de la Llei de l'Aran, que es preveu que sigui aprovada pel Parlament de Catalunya el proper dimecres 21 de gener. El diputat de CiU i alcalde de Vielha, Àlex Moga, ha avançat a NacióLleida que no es treballa en la idea que l'avançament electoral sigui abans del 23 de gener, una data que permetria a la cambra catalana aprovar l'articulat aranès i evitar l'aplicació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) del Govern espanyol, que es veu com una amenaça per l'autogovern de l'Aran.

Moga destaca que ja s'ha entrat en la darrera fase de reunions per deixar enllestida la llei, i assegura que els esforços es centren ara en arribar a un pacte amb el PSC, que posa encara objeccions al text que arribarà en dues setmanes al Parlament. Els socialistes demanen modificar quatre punts de la nova llei: Sistema de finançament, Elecció de consellers, Llengua i Acadèmia de la Llengua Occitana.

L'alcalde de Vielha admet ser optimista pel que fa a les possibilitats d'acord amb el PSC, encara que destaca que no hi ha cap pacte. Moga confia que amb el temps que queda es podrà tancar un pacte que eviti que la Llei de l'Aran s'hagi de votar per parts. Els propers passos a seguir comencen dijous amb una nova reunió, que serà l'avantsala de la darrera trobada que, en principi, hauria de tancar l'articulat definitivament i que està programada pel dimecres 14 de gener. Dos dies més tard, el divendres 16, la Llei passarà per la Comissió d'Afers Institucionals i el 21, arribarà al Parlament per tal que sigui votada.