El 2014 de Lleida en 10 imatges

Les pedregades als camps, els apunyalaments a Lleida, els èxits dels germans Márquez i el 9-N, entre els moments més destacats de l'any a Ponent

Àlvar Llobet
31 de desembre del 2015
Actualitzat el 01 de gener del 2015 a la 13:43h
Ros va marxar del Parlament per no trencar el vot del PSC
Ros va marxar del Parlament per no trencar el vot del PSC
1. Ros deixa el Parlament
 

Ros va anunciar que marxava del Parlament Foto: ACN


El 15 de gener de 2014, Àngel Ros va anunciar que deixava el seu escó al Parlament de Catalunya per evitar trencar la disciplina de vot del PSC en la votació per demanar al Govern espanyol que deixés votar al poble català sobre la independència a través de l'article 150.2. Ros va anunciar la seva decisió en una concorreguda roda de premsa i enmig d'un ambient de crítiques i retrets de militants i diputats socialistes.

2. El Segon Origen, a Lleida
 

Moment de la gravació de la pel·lícula a Lleida Foto: Laura Cortés


Part de la pel·lícula 'Mecanoscrit del Segon Origen" s'ha rodat a la ciutat de Lleida. El film, dirigit per Carles Porta, versa sobre el llibre de Manuel de Pedrolo i s'emmarca en escenaris lleidatans. Un gran desplegament de mitjans tècnics va captar l'interès de desenes de lleidatans, que es van acostar fins a l'indret de gravació. Era un 21 de febrer.

3. Israel s'acosta a Lleida
 

Turistes jueus arribant a Alguaire Foto: ACN


La segona companyia de vols israeliana, Arkia, va iniciar al juny els vols que connectaven Tel-Aviv amb Lleida. La nova connexió es va iniciar el 27 de juny i fa oferir 20 vols durant l'estiu. Els avions van registrar una ocupació del 83%.

4. La pedra arrasa la collita de fruita
 

La pedra ha acabat amb moltes collites aquest any Foto: ACN


Els pagesos de la demarcació de Lleida recordaran aquest 2014 com un any nefast per al negoci. Les repetides pedregades que han caigut a la demarcació han arrasat amb molts camps de fruita i han fet perdre la collita. Una de les tempestes més fortes de l'any es va produir el 2 de juliol, quan molts indrets del Segrià van quedar destrossats per la pedra.

5. Un home amb un ganivet sembra el pànic per Lleida
 

Una de les víctimes de l'apunyalador de Lleida Foto: ACN


La por es va apoderar de la ciutat de Lleida el 23 de setembre. Un home amb un ganivet va atacar cinc lleidatans de diverses nacionalitats deixant-los ferits. L'apunyalador va ser detingut l'endemà després que la policia encerclés la ciutat aquella nit, encara que de res va servir aquell desplegament ja que l'autor dels fets, un neonazi de 23 anys, va arribar caminant fins a Balaguer.

6. Alcaldes en peu de guerra per la N-240
 

Reñé amb els alcales de la N-240 Foto: ACN


La sinistralitat a la carretera N-240 ha revelat els alcaldes dels municipis propers a aquesta via. Els primers edils s'han mobilitzat durant l'any per reclamar mesures que limitin els accidents a la carretera. "Prou morts a la N-240" era el lema. L'alliberament del peatge de l'AP-2 es proposava com l'alternativa més vàlida per solucionar el problema.

7. Lleida vota el 9-N
 

Un home votant a l'IES Ronda de Lleida Foto: Àlvar Llobet


El dia 9 de novembre, els lleidatans van anar a votar sobre la independència de Catalunya. Després que el Govern espanyol vetés la consulta legal, el país va acudir a les urnes en el marc d'un procés participatiu proposat per Artur Mas. A les comarques de Ponent, el Sí a la independència va arribar al 85,6% mentre que al Pirineu el suport a la independència va ser del 84,9%.

8. Cervera es rendeix als germans Márquez
 

La rua dels campions a Cervera Foto: Agències


La ciutat de Cervera va viure per primer cop una rua amb dos campions; els germans Márquez. Marc Márquez va completar una temporada excel·lent guanyant el campionat mundial de MotoGP amb una superioritat que, en alguns moments de l'any va ser quasi insultant. Àlex Márquez es va estrenar com a campió del món guanyant el títol de Moto3 a la darrera cursa.

9. El Consorci Sanitari encén el carrer
 

La Marea Blanca s'ha mobilitzat contra el Consorci Sanitari Foto: Àlvar Llobet


El nou Consorci Sanitari de Lleida que preveu el Govern català ha posat en peu de guerra sindicats i col·lectius. La Marea Blanca a favor de la sanitat pública s'ha mobilitzat durant tot l'any per evitar la creació d'aquest nou òrgan, vist per molts com una eina de privatització. El col·lectiu ha ocupat en diverses ocasions organismes com la Universitat de Lleida i la Diputació de Lleida.

10. Els Barrufets arriben a les Basses d'Alpicat
 

Després d'anys de debats i hipòtesis, les Basses d'Alpicat ja tenen futur. Un parc temàtic sobre els Barrufets. El paer en cap de Lleida, Àngel Ros, i el líder de CiU, Joan Ramon Zaballos, van presentar el passat dijous 19 de desembre el nou projecte, que tindrà un cost de 30 milions d'euros. La inversió total que es farà a les Basses d'Alpicat serà de 47 milions.