L'enquesta catalana de Podem

Les 9 enquestes publicades a Catalunya li atorguen una forquilla d'entre de 10 i 20 diputats segons un informe de Jaime Miquel

Q.S.
26 de desembre del 2014
Actualitzat el 27 de desembre a les 11:37h
Un gràfic elaborat a partir de l'informe Jaime Miquel
Un gràfic elaborat a partir de l'informe Jaime Miquel | Informe Jaime Miquel


La irrupció de Podem amb un gran míting a Barcelona diumenge passat ha esvalotat el galliner polític català. Els partits han vist una certa amenaça en una formació que va ser capaç d'un gran mobilització en un acte de campanya, però que ja venia marcada per un resultat electoral a les europees excepcional i unes enquestes que li atorguen un espai extraordinari. 

Ara bé, l'evolució a les enquestes electorals pel Parlament de Catalunya és força discontínua, amb variacions com ara doblar escons amb un mes de diferència i després tornar-los a perdre. Així es pot comprovar en un informe fet i firmat pel prestigiós analista electoral Jaime Miquel aquest mes de desembre, que utilitza les dades i valors de sis empreses que han fet enquestes per recalcular els resultats.

Aquest estudi mostra de setembre a desembre Podem amb moltes fluctuacions a l'alça, mai no baixa de 10 escons. Segons les dades de l'enquesta de Sigma2 del setembre del 2014, Podem obtindria 17 escons, però la xifra baixaria fins a 12 segons ll'enquesta de NCReport d'un mes després. 

Al novembre, cinc enquestes donen resultats prou diferents. L'estudi de Jaime Miquel calcula 16 escons per a la formació de Pablo Iglesias; una altra de NCReport, 14, i el Centre d'Estudis d'Opinió reduiria la representació a 10 escons. Gesop tornar a enlairar la xifra fins als 16 diputats i Sigma2 n'hi atribueix fins i tot 20. 

Al desembre, les dades rebaixen les altes expectatives de novembre. Així, l'enquesta de FeedBack, de La Vanguardia, li calcula 14 escons, i l'enquesta del CEO, d'ara fa una setmana, redueix a 10 escons la representació, és a dir, la meitat de la seva millor expectativa electoral de 20 escons.