El canvi climàtic fa disminuir un 30% el Noguera Pallaresa

El descens de precipitacions i l'augment de l'evaporació de l'aigua, causes principals d'aquesta davallada

ACN
24 de desembre del 2014
Actualitzat a les 18:22h
Imatge d'arxiu de l'embassament de la Torrassa ( a la Guingueta d'Àneu, al Pallars Sobirà) desembassant aigua i amb les comportes obertes.
Imatge d'arxiu de l'embassament de la Torrassa ( a la Guingueta d'Àneu, al Pallars Sobirà) desembassant aigua i amb les comportes obertes. | ACN

De l'estudi que Endesa i l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) estan realitzant sobre els efectes del canvi climàtic sobre els recursos hídrics, se'n desprèn que en les darreres dècades, el cabal del riu Noguera Pallaresa ha minvat al voltant d'un 30%. L'aportació mitjana anual del riu Noguera Pallaresa ascendeix a 1.327 hectòmetres cúbics a l'any, dels quals hauria perdut un 30%. Les possibles causes que expliquen aquest fenomen són: d'una banda, la disminució de precipitacions en els darrers anys i de l'altra, la major retenció, evaporació i transpiració d'aigua en la massa forestal, que es troba en expansió en aquesta zona en detriment dels terrenys de cultiu.

Les primeres conclusions de l'estudi demostren també els efectes causats per l'augment de la temperatura del riu en els darrers anys. Aquests resultats han permès desenvolupar un model físic que calcula l'equilibri tèrmic entre l'atmosfera i l'aigua per conèixer quina ha de ser la seva temperatura teòrica. 

Aquesta eina, fruit de l'estudi que s'està duent a terme, a banda de permetre transformar registres de temperatura atmosfèrica en valors de temperatura de l'aigua, permetrà mesurar els efectes dels canvis tèrmics habituals aigües avall dels embassaments, com en el cas dels de Borén i la Torrassa (Pallars Sobirà), Estany Gento-Sallente. Talarn i Terradets (Pallars Jussà) i Camarasa (la Noguera). Des d'aquest punt de partida, és des del qual es pot començar a estudiar el paper que poden jugar els embassaments en possibles estratègies d'adaptació al canvi climàtic. 

La investigació segueix ara amb l'estudi dels sediments i dels nutrients que transporten els rius. Així mateix, s'estan instal·lant els primers sensors de cabal, temperatura i terbolesa al llarg de la conca, per començar a registrar dades durant els propers anys 2015 i 2016, ja que fins ara no se'n tenen amb prou detall, i són imprescindibles per poder alimentar els models de predicció de canvis que s'estan estudiant.

La investigació ha pres com a àrea d'estudi la conca de la Noguera Pallaresa, una de les més importants al Pirineu, i que és, per les seves característiques i usos en generació hidroelèctrica, l'escenari experimental idoni per extreure conclusions aplicables a altres conques amb aprofitaments hidroelèctrics. Aquest estudi ha de permetre desenvolupar eines preventives i correctores per garantir un ús sostenible a llarg termini de l'aigua dels rius i conques i la preservació dels actuals ecosistemes aquàtics.