El TSJC admet a tràmit la querella contra Mas per organitzar el 9-N

De moment, les denúncies i querelles s'acumulen a la més antiga, la de Manos Limpias | Hi veuen un pressumpte delicte de desobediència

Quico Sallés
22 de desembre del 2014
Actualitzat a les 15:43h
Artur Mas, votant el 9-N
Artur Mas, votant el 9-N | Europa Press

Artur Mas, votant amb gran expectació entre els mitjans el 9-N Foto: Europa Press


Finalment, la Sala Penal i Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, amb el seu president al capdavant, han decidit aquest matí admetre a tràmit totes les querelles presentades contra el president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, per l'organització de la consulta del 9-N. Els magistrats, però, no han admès a tràmit les querelles contra la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ni de la resta de membres de la Mesa del Parlament, ni les dirigides contra els consellers d'Interior i Presidència, Ramon Espadaler i Francesc Homs. S'escapa també del procés Oriol Junqueras. 

Desobediència 

Els magistrats entenen que cal investigar els fets denunciats en set querelles i 25 denúncies per la Fiscalia, Manos Limpias, sindicats de policia espanyola, Plataforma per Catalunya, UPyD, així com organitzacions com Nudo Patriota Español per haver organitzat el procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya. És a dir, la Sala hi veu un presumpte delicte de desobediència de la resolució del Tribunal Constitucional del 4 de novembre de 2014, així com tots aquells fets que, de manera directa o indirecta, hi estiguin relacionats. 

Comptat i debatut els acusen d'haver-se "negat obertament a donar la a causa de compliment a una resolució emanada del màxim intèrpret de la Constitució", en organitzar el 9-N. A més de desobediència, la Fiscalia demana imputar-los pels presumptes delictes de prevaricació, usurpació d'atribucions judicials (contra la divisió de poders) i malversació de cabals públics.

Manos Limpias enceta el camí 

El Ple també ha acordat que totes aquelles querelles i denúncies que s'acumulin en un únic procediment el número 16/2014, això és, el més antic dels rebuts en la Sala Civil i Penal del TSJC sobre aquests fets i que anava firmat per l'organització ultradretana Manos Limpias.

Quatre hores de deliberació 

La Sala ha començat la deliberació en el pis superior de la seva seu al Passeig Lluís Companys de Barcelona quan passaven deu minuts de les 10 del matí i ha acabat passades les dues del migdia. A la reunió hi han estat presents els cinc magistrats titulars de la sala civil i penal - Maria Eugènia Alegret, Carlos Ramos, Enric Anglada, Joan Manel Abril i Francisco Valls-, a més del seu president, Miguel Àngel Gimeno.