«La Ruta del Cister fa contemporani tot allò que la història ens ha deixat»

El conseller Ferran Mascarell ha presidit l'acte de celebració dels 25 anys de la Ruta del Cister al Monerstir de Poblet

Joan López
13 de desembre del 2014
Actualitzat a les 11:48h
990_1418414000IMG_7101
990_1418414000IMG_7101

Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya Foto: Joan López


La Ruta del Cister ha celebrat aquest divendres 12 de desembre al Palau de l'Abat del Monestir de Poblet l'acte de celebració del seu 25è aniversari. La cita, que ha estat presidida pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal de l'Alt Camp, Joan Josep Raventós; el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Josep Amill; la presidenta del Consell Comarcal de l'Urgell, Rosa M. Mora; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa M. Perelló; l'alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell; el Pare Abat de Poblet, Josep Alegre i la Mare Abadessa de Vallbona, Anna M. Camprubí a més de diversos alcaldes i regidors dels 65 municipis que formen part de la ruta del Cister i altres autoritats que també han estat acompanyades pels primers presidents dels tres Consells Comarcals que formen part de la Ruta, Jaume Aligue, Anton Llort i Josep Vilanova.
 

El Pare Abat amb el conseller de Cultura Foto: Joan López


El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, creu que «la millor manera de reconèixer la feina feta durant aquests 25 anys és agafar una nova embranzida, tornant a posar sobre la taula tot el potencial que la Ruta té i proposar mesures noves, innovant i dinamitzant». Per al conseller la Ruta del Cister «té tots els elements per ser un dels referents de la vida cultural i turística del país. Té totes les potencialitats per fer-ho, al darrere hi ha un gran paisatge, uns magnífics elements patrimonials i unes grans comunitats humanes». «La Ruta del Cister integra lògiques que tenen a veure amb el paisatge i amb la cultura i, per tant, amb la intervenció humana i fa contemporani tot allò que la història ens ha deixat», afegia Mascarell.

Segons dades de l'Oficina de Gestió de la Ruta del Cister, ubicada al Consell Comarcal de la Conca de Barberà, al llarg d'aquests 25 anys, 6.772.000 persones haurien visitats els monestirs de la ruta. Un gruix de turistes que han estat el motiu de creixement del nombre d'Oficines de Turisme, que han passat de les 5 l'any 1989 a les 13 del 2014; l'augment d'allotjaments, 40 l'any 1989 i 208 ara; l'augment de negocis de restauració, dels 54 inicials als 292 actuals; l'increment del nombre de museus i espais visitables, dels 18 del 1989 als 70 del 2014 i de la creació d'empreses de turisme actiu, 26 al llarg d'aquest quart de segle de Ruta del Cister.
 

El conseller de Cultura, el president de la Diputació de Tarragona, i els presidents dels Consells Comarcals de la Conca, l'Alt Camp i l'Urgell Foto: Joan López


La coordinadora de la Ruta del Cister, Mireia Bonet, assenyalava que aquest 25è aniversari servirà per rellançar la marca i apostar per treballar encara més amb el sector privat i vincular-lo a la gestió del projecte a la vegada que se seguiran destinant esforços a mantenir la xarxa de complicitats amb les administracions públiques. A nivell d'inversions està previst millorar la visita guiada als Monestirs i donar a conèixer les possibilitats de la ruta més enllà de l'entorn monàstic.

L'Abat de Poblet i l'Abadessa de Vallbona tancaven l'acte de celebració. L'Abat Josep Alegre ho feia reflexionat sobre tot el contingut que s'havia exposat al llarg de la tarda i demanant que s'endrecés i esc oncretés per posar-lo en comú a fi d'utilitzar-lo per renovar la Ruta del Cister. Per la seva banda, l'Abadessa Anna M. Camprubí, ha recordat que properament, el Monestir de Vallbona oferirà als visitants un espai d'interpretació del cenobi femení, l'únic al país on hi viuen monges des de fa 850 anys.
 

El Pare Abat de Poblet i la Mare Abadessa de Vallbona Foto: Joan López


Els orígens

La Ruta del Cister va néixer el maig de 1989, dos mesos després de la constitució dels Consells Comarcals. Ja a finals de la dècada dels vuitanta, es van unir per primera vegada esforços des de l'Alt Camp, la Conca de Barbarà i l'Urgell amb l'ull posat a aconseguir sumar el turisme a l'activitat econòmica del territori.

En el moment de creació del producte turístic, ja es va detectar que els tres monestirs cistercencs, Poblet, Santes Creus i Vallbona, podrien convertir-se en els tres pilars que sostindrien el projecte. A partir d'aquí, s'hi van sumar 68 municipis (actualment 65 per la reordenació comarcal) i centenars d'iniciatives privades ja siguin del sector de l'hostaleria o bé dels serveis relacionats amb el turisme. Amb els anys, la Ruta del Cister ha esdevingut una proposta transversal que aglutina i és capaç d'oferir cultura, turisme, patrimoni, gastronomia, paisatge i natura.

El GR175

Aquest sender és l'únic homologat que enllaça els tres monestirs. El recorregut neix com una activitat del Centre Excursionista la Xiruca del Pla de Santa Maria que editaria, l'any 1996, la topoguia 'Pels Camins dels Monestirs'. Aquesta iniciativa donaria peu a que posteriorment s'incorporés senyalització turística i passés a formar part de l'oferta de la Ruta del Cister i convertir-se, amb els anys, amb un dels principals pols d'atracció del territori amb prop de 10.000 visitants cada any.
 

Josep Amill, president del Consell Comarcal de la Conca intervé amb el president del Consell de l'Alt Camp i la presidenta del Consell de l'Urgell Foto: Joan López

Rosa M. Perelló, vicepresidenta de la Diputació de Lleida Foto: Joan López

 

Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona Foto: Joan López
 

Imatge a les escales del Palau de l'Abat amb els principals actors actuals i de l'inici de la Ruta del Cister Foto: Joan López