La Generalitat posa al mapa desenes de fosses comunes de Ponent

Governació geolocalitza fosses de civils assassinats a la Noguera, al Segrià, al Pallars i a l'Aran

À.Ll
10 de desembre del 2014
Actualitzat a les 12:33h
Treballs d'exhumació d'una fossa
Treballs d'exhumació d'una fossa | Adrià Costa

El Departament de Governació de la Generalitat ha afegit al mapa de fosses comunes i repressió a Catalunya desenes de fosses de les comarques de Ponent i del Pirineu. Es tracta d'espais de la Vall d’Aran, els Pallars Sobirà i Jussà, la Noguera Pallaresa i el Segrià.

Els estudis endegats per actualitzar el mapa de fosses a la demarcació de Lleida en destaquen algunes per la seva significació històrica com les fosses de civils assassinats al Pallars Sobirà per les tropes del general Sagardía; les del Convent de les Avellanes amb 451 registres d’inhumació, i el Castell de Montclar, que fou hospital militar de campanya, així com també les fosses massives del Cementiri de Lleida. A dia d’avui el mapa geolocalitza 340 fosses, de les quals es té coneixement segur o probable, 103 més que en l’última actualització de 2010.

El web del mapa de fosses de Catalunya constitueix una de les eines principals de la política pública de la Generalitat sobre fosses i desapareguts. Està regulat per la Llei 10/2009, de 30 de juny, i pel Decret 111/2010, de 31 d’agost, com a mitjà cartogràfic d’accés públic per satisfer el dret de la ciutadania a conèixer els fets de la Guerra Civil i el franquisme. El web, publicat el 2010, es troba subjecte a les actualitzacions que, periòdicament, es deriven de l’avenç de la recerca historiogràfica a Catalunya.