La Paeria ja hauria tancat un acord pels drets comercials dels Barrufets

El pacte seria per un any i quedaria sense efecte si no s'hagués materialitzat el projecte durant aquest període | Els partits lleidatans clamen contra el parc temàtic i demanen que les Basses d'Alpicat siguin públiques

Àlvar Llobet
07 de desembre del 2014
Actualitzat a les 21:07h
Les Basses d'Alpicat podrien acollir un parc temàtic dels Barrufets
Les Basses d'Alpicat podrien acollir un parc temàtic dels Barrufets

El projecte d'un parc temàtic sobre els Barrufets a les Basses d'Alpicat que està estudiant la Paeria i que va avançar el divendres NacióLleida  podria tancar-se en les properes setmanes. Segons ha pogut saber aquest diari, el consistori lleidatà hauria firmat un acord d'un any de durada amb l'empresa propietària dels drets dels Barrufets. Fonts coneixedores del projecte indiquen que aquest pacte entre les dues parts tindria una clàusula que estipularia la extinció de l'entesa en cas que no es tirés endavant el projecte en el període fixat en el 'contracte', que s'hauria firmat després de l'elaboració d'una enquesta que el consistori va fer durant l'estiu entre turistes de la Costa Daurada per calibrar l'encaix d'un parc temàtic d'aquestes característiques.

Dit en altres paraules, la Paeria tindria en 'propietat' els drets dels Barrufets durant un any per poder-los utilitzar en cas que es decideixi tirar endavant el projecte a les Basses. El parc dels Barrufets ocuparia 16 hectàrees de les 27 que té la zona.

La Paeria i el grup municipal de CiU no volen anar més enllà i asseguren que aquesta és només una de les possibilitats que està ara mateix sobre la taula per desencallar el tema de les Basses, embarrancat des de fa 12 anys. No obstant, el líder convergent, Joan Ramon Zaballos, apunta la probabilitat que les Basses acabin acollint un parc temàtic de caire familiar enlloc d'un gran centre comercial de 12.000 metres quadrats que es proposava en un primer moment des de l'equip de Govern. Abans dels Barrufets havia sonat amb insistència un parc que girés a l'entorn de les peces de Lego.

Els partits, indignats amb la iniciativa

La notícia destapada per NacióLleida ha fet aixecar com un sol home els partits lleidatans, que rebutgen la privatització de l'espai de les Basses que comportaria un projecte de parc temàtic. En el cas dels Barrufets el cost pujaria a uns 35 milions que serien finançats des de la iniciativa privada. Des del PP es demana que el parc recuperi l'ambient familiar que tenia abans, però en cap cas la via és la d'unes instal·lacions temàtiques, que estaria fora de la lògica econòmica que viu el país.

Des d'ERC, per la seva banda, es demana que es segueixin les directrius marcades pels tècnics en el procés de participació sobre les Basses d'Alpicat realitzat el 2008, alhora que es demana menys opacitat en l'elaboració d'aquest projecte. Segons el líder del partit a Lleida, Carles Vega, Ros "no ha complert les promeses" fetes per l'espai, un fet que el porta a assegurar que el Paer en cap "té una idea molt privativa" de les Basses. En una línia similar es mou Eduard Baches d'ICV, que aposta per seguir un camí diferent al proposat que converteixi el parc en un espai d'oci, d'esport i familiar. El candidat ecosocialista creu que un parc temàtic és un projecte "inviable". En aquest mateix sentit es posiciona la CUP, que defensa un espai públic sense ingerències del capital privat.