Marea contra el Consorci

Prop de 1.500 persones es manifesten pels carrers de Lleida a favor de la sanitat pública

ACN
30 de novembre del 2014
Actualitzat a les 2:04h
Herrera s'ha manifestat a favor de la sanitat pública
Herrera s'ha manifestat a favor de la sanitat pública

Prop de 1.500 persones, 700 segons la Guardia Urbana, s'han manifestat aquest dissabte a Lleida, sota una intensa pluja, contra la creació del Consorci Sanitari que ha d'aglutinar la gestió dels CAP i alguns hospitals de la demarcació. La manifestació, convocada per la Marea Blanca, ha començat amb dos recorreguts, un des de Cappont i l'altre des de l'Hospital Arnau, que han confluït a la plaça de Ricard Vinyes i des d'allà han anat fins la delegació de la Generalitat i les seus d'Esquerra i de Convergència. Diputats de la CUP, com Isabel Vallet, o d'Iniciativa, com Joan Herera i Sara Vilà, hi han participat. També els secretaris generals a Catalunya de Comissions Obreres i la UGT.

La protesta l'ha encapçalat la Marea Blanca de Lleida, que ja ha recollit prop de 40.000 signatures en contra de la proposta de creació del Consorci Sanitari que ha fet el Departament de Salut. Denuncien que és "una privatització" del sistema sanitari públic i defensen que es mantingui el model de l'Institut Català de la Salut. La portaveu de la Marea Blanca de Lleida, Helena Motos, ha assegurat que amb aquesta reforma, la Generalitat "està intentant fer negoci amb la sanitat pública" que "és una cosa de tots", ha afegit. 

En el mateix sentit s'han pronunciat les dues formacions polítiques que han participat a l'acte. D'una banda, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha dit que "la creació del consorci sanitari de Lleida suposa una prova pilot per avançar cap a un sistema de salut cada cop menys públic" i la diputada de la CUP al Parlament, Isabel Vallet, ho ha definit com un "esquarterament de l'Institut Català de la Salut i l'obertura de portes a l'entrada de capital privat al sistema de salut".

La manifestació ha passat per diversos carrers de Lleida Foto: Salva Miret

A la manifestació s'hi han vist pancartes de personal sanitari de diversos CAP de la demarcació, hospitals, i col·lectius socials diversos. També els sindicats Comissions Obreres i la UGT, amb els seus líders Joan Carles Gallego i Josep M. Àlvarez al capdavant. La protesta ha transcorregut de forma pacífica i, de forma gairebé insòlita, en tot moment sota la tempesta de pluja intensa que ha obligat als participants a fer el recorregut amb paraigües. Davant la delegació del Govern i la seu d'Esquerra s'han sentit crits de 'culpables' i a la seu de Convergència i Unió, davant la qual s'han fet els parlaments finals, els manifestants han penjat una foto del conseller de Salut Boi Ruiz.