La mort de l'óssa Aubèrta, als tribunals

Ipcena acusa el Conselh Generau de mala praxis en la gestió dels diners del programa 'Life'

ACN
28 de novembre del 2014
Actualitzat a les 18:10h
Vázquez diu que els furtius van matar la mare de l'óssa
Vázquez diu que els furtius van matar la mare de l'óssa | Oriol Bosch

Vázquez demanarà una auditoria a la Unió Europea Foto: Oriol Bosch

L'entitat ecologista Ipcena està disposada a tirar endavant totes les accions possibles per denunciar la mort de l'ossa Aubèrta el passat 20 de novembre i també la desaparició de la seva mare a l'abril de 2014. Els ecologistes van més enllà i consideren que s'ha comès una ''negligència'' que ha acabat amb la mort d'aquesta óssa, suposadament per caçadors furtius, i que això va provocar que la seva filla acabés apareixes al nucli d'Aubert, ja que ''científicament està comprovat que els ossos no abandonen mai els seus cadells''.

D'entrada, el líder del col·lectiu Ipcena, Joan Vázquez, ha dit que la setmana que ve portaran a la fiscalia de Lleida una denuncia contra el Conselh Generau d'Aran i el Departament d'Agricultura per no seguir el protocol d'actuació adequat a l'hora de realitzar l'operació a l'osseta per instal·lar-li un transmissor de seguiment. Segons Vázquez, la veterinària que es va fer càrrec de l'operació, amb 5 anys de carrera, no tenia suficient experiència per fer-la. Així mateix, ha lamentat que s'apostés per aquest sistema a l'hora de buscar un mecanisme per fer el seguiment a l'animal quan fos alliberat, ja que ''era obvi'' que s'acabaria lesionant la ferida de la panxa. D'aquesta manera, ha assegurat que a França, es col·loca uns collars als animals que a mesura que es van fent grans acaben caient sols.

La sol·licitud d'una auditoria a la Unió Europea seguirà un camí més lent, però també la tiraran endavant, ha dit Vázquez, ja que consideren que s'està fent una mala gestió dels prop de 2,5 milions d'euros del programa Life per a la reintroducció de l'os a l'Aran. El líder ecologista considera que quan es van trobar l'osseta Aubèrta calia posar tots els recursos per localitzar la seva mare, i que aquests diners són precisament per això. Així mateix, també ha dit que s'hauria pogut fer venir un equip experts de veterinaris de l'estranger per fer-li l'operació a l'osseta i que els costos també s'haurien pogut sufragar amb aquests diners d'Europa.