El Consorci Sanitari de Lleida, sota vigilància ciutadana

La Generalitat veta l'entrada d'empreses privades al nou organisme, que es constituirà al març

Redacció
27 de novembre del 2014
Actualitzat el 28 de novembre a les 12:05h
Farré i Alins han explicat el calendari de creació del nou ens
Farré i Alins han explicat el calendari de creació del nou ens | Govern

Els delegats del Govern de la Generalitat a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Ramon Farré i Albert Alins han explicat aquest dijous les novetats i els passos a seguir en el procés de constitució del Consorci Sanitari. Farré ha afirmat que la Generalitat pretén fer aquest procés "amb les màximes garanties de participació de tots els ciutadans i institucions que vulguin participar en aquest procés".

En aquest sentit, el director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Josep Pifarré, ha anunciat la creació abans d'acabar l'any d’un Observatori Ciutadà que estarà format per representants de la societat civil lleidatana i professionals de la salut "per seguir el procés de constitució del SIS, resoldre dubtes que puguin sorgir i aportar propostes i suggeriments". Aquest òrgan, que se sumarà als Consells de Participació Territorial de les regions sanitàries, al Consell Clínic Consultiu i a la resta d’òrgans de participació i consulta preexistents, estarà format per membres d’entitats socials i de salut, usuaris, professionals i organitzacions veïnals, entre altres agents socials.

Farré, ha reiterat el caràcter 100% públic del Consorci: "Totes les entitats que el conformen, CatSalut, Institut Català de la Salut (ICS), GSS, Universitat de Lleida (UdL) i Institut de Recerca Biomèdica (IRB) són públiques, per tant, de la integració de totes elles en resulta una entitat també pública, tant la seva titularitat, com el seu finançament, gestió i control” ha reblat Farré.

Veto a l'entrada d'entitats privades

Els responsables del Govern han anunciat que, durant el període d’exposició pública, els ens consorciats modificaran els articles 1.2 i 30 dels estatuts que contemplaven la possibilitat d’adhesió al nou organisme de les entitats privades sense ànim de lucre.

El delegat del Govern a Lleida ha detallat també el cronograma dels passos a seguir en el procés de constitució definitiva. El mes de gener, després que els departaments de Finances i Gestió Pública i el Consell Tècnic emetin els corresponents informes, està previst que els estatuts se sotmetin a exposició pública. Al febrer, es durà a terme l’aprovació definitiva per part dels òrgans de govern de les entitats implicades i, finalment, al març, els estatuts seran aprovats pel Consell de Govern de la Generalitat, amb la posterior publicació al DOGC i la constitució formal de l'ens.