La boira que va amagar els jueus

La Diputació presenta el documental sobre la fugida dels jueus pel Pirineu durant el nazisme

Àlvar Llobet
26 de novembre del 2014
Actualitzat el 27 de novembre a la 13:22h
Imatge del documental sobre la fugida dels jueus
Imatge del documental sobre la fugida dels jueus | TV3

"Perseguits i salvats. Camins de nit i boira". És el títol del documental impulsat per la Diputació de Lleida sobre l'evasió dels refugiats jueus pel Pirineu de Lleida i és també el resum de les vicissituds que van haver de viure les víctimes que van escapar del nazisme. Molts van morir i d'altres, pocs, van sobreviure gràcies a la complicitat dels veïns dels pobles del Pirineu lleidatà, que van arriscar la vida per salvar la dels perseguits. Perseguits i còmplices han posat davant les càmeres per primer cop per explicar el terror de les persecucions nazis quan Europa estava sota la bota de Hitler. El documental han estat realitzat per TV3 i la Xarxa Audiovisual Local i s'emetrà el proper 2 de desembre al programa 'Sense Ficció'. Aquest dimecres s'ha estrenat a l'Institut d'Estudis Ilerdencs.

Una història molt humana i desconeguda

"És una història molt humana i desconeguda" assegura el director del reportatge, Felip Solé, que apunta que aquesta història ensenya el patiment dels jueus que van ser perseguits pel règim nazi i la bona organització que es va bastir per intentar passar desapercebuts pels alemanys, amatents al llarg del territori i que obligaven a escapar de nit i en condicions climatològiques molt adverses. Mentrestant, l’administració espanyola va dictant diferents mesures per impedir o endegar el flux, que els mateixos nazis diuen que és més gran que el dels combatents de la División Azul que Franco ha enviat a Hitler per combatre els soviètics.
 

Una de les supervivents, en el reportatge Foto: TV3


L’endemà de la desfeta francesa es crea a Tolosa de Llenguadoc l’organització clandestina Armée Jueva, que signa un acord amb la Resistència francesa, que els proporcionarà guies armats, i amb el JOINT nord-americà, que els proveirà dels fons necessaris. L’organització combat els nazis i lluita per la creació d’un estat jueu. De seguida organitza la travessa dels Pirineus per a una multitud de perseguits. La base de recepció de les expedicions és tot Catalunya, gràcies als germans Sequerra, enviats del JOINT americà.

Reñé: "Aquest és un dels projectes més il·lusionants de la legislatura"

Per al president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ‘Perseguits i salvats’ ha estat un dels projectes més il·lusionats d’aquesta legislatura, “una proposta històrica, cultural i turística nascuda i coordinada per la Diputació de Lleida; amb l’aval de la comunitat jueva i l’ambaixada d’Israel, que ha aconseguit ressò internacional i un major interès turístic pel nostre territori gràcies a la senyalització de 150 quilòmetres de rutes pel Pirineu i els vols directes entre Alguaire i Tel Aviv”.
 

Reñé ha presentat aquest dimecres el documental Foto: À.Ll