Tejerina contradiu els pagesos i afirma que denunciar la CE «no és viable»

El sector vol demandar la Comissió Europea per no adoptar mesures a temps per minimitzar els efectes del veto rus

per ACN / À.Ll , Lleida, 21 de novembre de 2014 a les 23:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de novembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Tejerina ha donat avui els premis porc d'or Foto: Salvador Miret


La ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, s'ha mostrat convençuda que la denúncia contra la Comissió Europea (CE) que volen presentar empreses fructícoles lleidatanes per la manca de mesures preses per Brussel·les per fer front a la crisi de preus de la fruita de pinyol "no és molt viable" i ha remarcat que "la CE no ha fet res que no estigui dins la reglamentació comunitària". En aquest sentit, ha emplaçat el sector i a "aquells que hi donen suport", entre els quals hi ha la Generalitat, perquè "abans de posar-se en una causa que serà llarga i costosa, tinguin garanties que la demanda pugui prosperar i que no suposi un cost afegit al de tenir uns preus inferiors a campanyes anteriors".


Isabel García Tejerina ha defensat aquest divendres a Lleida que la Comissió Europea "ha actuat amb bastanta celeritat prenent mesures davant el veto rus" amb efectes retroactius, en referència al sector de la fruita dolça. Tot i això ha reconegut que abans del 7 d'agost, quan es va iniciar el veto a les importacions agràries europees, l'estat espanyol, Itàlia i França ja havien reclamat mesures per combatre la crisi de preus de la fruita de pinyol però "la CE vol tenir abans un coneixement molt exhaustiu de l'evolució dels mercats abans de prendre mesures", ha dit.  
 

La ministra ha estat acompanyada pel conseller Josep Maria Pelegrí Foto: Salvador Miret


Els pagesos i els advocats diuen que la denúncia pot tenir recorregut

Les paraules de la ministra d'Agricultura contrasten amb el que asseguren els pagesos lleidatans i diversos advocats. "Hi ha declaracions de la pròpia Comissió admetent que aquest estiu s'estava vivint una situació de crisi i que, tot i que la PAC disposa de mecanismes per fer-hi front, aquests no es van activar" va declarar el dijous el lletrat Miquel Roca Junyent a la sessió informativa organitzada per Afrucat i Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya juntament amb les organitzacions sindicals i altres organitzacions empresarials d'Aragó.


La demanda per danys i perjudicis versaria sobre les infraccions de l'ordenament de la Unió Europea en què va incórrer la Comissió en actuar de forma negligent i tardana tant en l'aplicació dels mecanismes de la política agrícola comunitària com per la responsabilitat extracontractual derivada de la no adopció de mesures transitòries per a les mercaderies afectades pel veto rus.

 

Participació