«Catalunya s'ha fet a si mateixa sense comptar amb Espanya»

L'escriptor Jaume Clotet posa el Canal d'Urgell com a exemple de ressorgiment del país malgrat les dificultats

Àlvar Llobet
21 de novembre del 2014
Actualitzat a les 2:29h
Clotet ha presentat el seu darrer llibre a Lleida
Clotet ha presentat el seu darrer llibre a Lleida | À.Ll


"Catalunya és un país que ha decidit fer-se a si mateix davant la passivitat dels governs de Madrid". Parla el periodista Jaume Clotet, que aquest dijous ha presentat a Lleida el seu darrer llibre, 50 moments imprescindibles de la història de Catalunya (Columna), un petit volum d'episodis històrics explicats de manera breu i pedagògica. Perspicaç com sempre, Clotet destaca la capacitat que ha tingut Catalunya històricament de superar l'oblit dels governs espanyols i de treballar per bastir projectes d'upa. 


"Catalunya va ser l'únic país del sud d'Europa que va fer la revolució industrial, i ho va fer amb la dificultat afegida d'haver d'anar a buscar la matèria prima a altres països" recorda el periodista, que posa també la construcció del Canal d'Urgell com a exemple de ressorgiment constant malgrat totes les dificultats. Durant la presentació, que ha conduit la periodista Anna Sáez, Clotet ha tirat un paral·lelisme entre el procés que viu Catalunya i el que va viure Cuba a finals del XIX, i ha posat l'exemple de les batusses internes que es van viure a Madrid durant els episodis de la pèrdua de les colònies, una situació que, diu, "es comença a veure ara arran del procés de Catalunya".

El govern espanyol no falla mai, sempre ajuda

Clotet ha ironitzat sobre la postura del Govern espanyol en relació al tema català, i ha considerat que casos com el de la querella que la fiscalia vol presentar contra el president de la Generalitat només fan que reforçar el moviment independentista. "Això ho veu tothom" ha puntualitzat l'escriptor, que admet no veure una altra sortida al procés actual que no sigui la Declaració Unilateral d'Independència.

"El poble català, un poble perillós"

Tot i destacar el tarannà pacífic que mostra el poble català en les seves reivindicacions, el periodista s'ha posat la jaqueta d'historiador per recordar que Catalunya ha estat un país "hiperbelicós" durant bona part de la seva història. "Durant segles se'ns ha considerat un poble molt perillós, de fet, hi ha documentació dels segles XVII i XVIII que alertaven als viatgers sobre el perill dels catalans" ha reblat Clotet.