Els casaments cauen un 15% a Lleida en els darrers quatre anys

L'Alt Urgell i la Noguera són els indrets on es nota més la davallada | Per contra, a l'Alta Ribagorça s'han fet un 35% més de casoris del 2009 al 2013

per Àlvar Llobet, Lleida | 20 de novembre de 2014 a les 16:53 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de novembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Casar-se no esta de moda, almenys a la demarcació de Lleida. Segons dades que ha fet públiques aquest dijous l'IDESCAT, els casaments han davallat un 15% del 2009 al 2013. La dada en percentatges es tradueix en un descens de 226 casoris a les comarques de la demarcació de Lleida (Ponent i Pirineu). Així, si fa quatre anys es van oficiar 1.552 bodes, l'any passat se'n van registrar 1.184.


No obstant, aquests números no signifiquen que totes les comarques hagin notat un descens igual. De fet, n'hi ha que fins i tot han augmentat el número de casaments en aquest període. És el cas de l'Alta Ribagorça, que ha augmentat un 35% en quatre anys el número de casoris. En aquesta línia a l'alça també s'hi troba la Segarra, que ha crescut un 17% les bodes i les Garrigues, que ho ha fet un 5%.

A l'altra part de taula s'hi veuen les comarques on més han caigut els enllaços. A l'Alt Urgell el descens ha estat el més pronunciat amb un 46% menys de matrimonis seguit de la Vall d'Aran, on s'ha registrat una caiguda del 35% de casoris. A les comarques de Ponent, la zona de la Noguera és la que pitjors números registra amb un 21% menys.


El Segrià i l'Alta Ribagorça, comarques amb la major taxa de nupcialitat

Aquestes dues comarques són les que millors registres van tenir al 2013 en taxa de nupcialitat, que compta el número de matrimonis que s'ha fet amb una zona per cada mil habitants. A la comarca pirinenca, el valor va ser de 3,5 matrimonis per cada 1.000 persones mentre que al Segrià la xifra es queda amb 3,1 casoris.


D'altra banda, l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà són on més costa trobar una parella casant-se. En total són 2,5 matrimonis en les dos zones.

 

 

Participació