L'Estat vol convertir Mas en delinqüent

La cúpula dels fiscals espanyols tanca files amb Torres-Dulce i avala la querella pel 9-N gairebé per unanimitat

Redacció
19 de novembre del 2014
Actualitzat a les 15:36h
Torres-Dulce amb Artur Mas.
Torres-Dulce amb Artur Mas. | Arxiu ND

El president de la Generalitat, Artur Mas, hauria comès el 9 de novembre els delictes de desobediència, malversació, prevaricació i usurpació de funcions. Així ho creu la cúpula de la fiscalia espanyola, que aquest dimecres ha beneït la proposta del Fiscal General de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, de presentar una querella contra Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Educació, Irene Rigau pels delictes de desobediència, malversació, prevaricació i usurpació de funcions. En contra del criteri dels fiscals catalans.

La Junta de Fiscals de Catalunya, dilluns, va negar-se a interposar cap querella, amb l'argument que el Tribunal Constitucional espanyol (TC) no dirigís a la Generalitat cap advertència expressa en la providència en què va suspendre la consulta alternativa "sembla respondre a una decisió meditada" d'aquest òrgan, dificultant que es pogués parlar d'un delicte de desobediència.

Ara, la Junta de Fiscals de Sala, integrada per 26 fiscals, ha avalat de manera gairebé unànime la postura del seu màxim dirigent, designat expressament pel govern de Mariano Rajoy.

La setmana passada, la líder del PP Català (PPC), Alícia Sánchez-Camacho, ja va avançar quina seria la postura de la fiscalia, per bé que va anunciar que els delictes que l'òrgan judicial veuria en Mas serien tres: suborn -"cohecho"-, de malversació de fons públics i de desobediència als tribunals.

La defensa, a punt
 
El conseller de Presidència, Francesc Homs, havia explicat de bon matí que el Govern tenia a punt els arguments jurídics que utilitzaria per defensar-se davant la possibilitat d'una querella pel 9-N. En una entrevista a La Xarxa, Homs ha considerat que la querella "no té sentit jurídic ni legal" i ha reiterat que el Govern està convençut que ha actuat respectant la llei. El conseller també ha advertit a l'Estat que si acaba presentant la querella farà un "ridícul internacional extraordinari" i ho ha comparat amb un país "tercermundista". "Seria una imatge molt penosa de l'Estat", ha conclòs.