CiU vol blindar l'Aran contra la llei local de Rajoy

El diputat Àlex Moga defensa la creació d'un dret civil aranès i d'un sistema propi de comunicació audiovisual

Àlvar Llobet
19 de novembre del 2014
Actualitzat a les 15:08h
Artur Mas amb el Síndic d'Aran Carlos Barrera en presència de Moga
Artur Mas amb el Síndic d'Aran Carlos Barrera en presència de Moga | Arxiu

La Llei de Règim Especial de l'Aran que ha de dotar el territori de major autonomia ha rebut avui una seixantena d'esmenes del grup de CiU que tenen per objectiu reforçar l'autogovern i l'autonomia política dins de Catalunya. El que es pretén és consolidar un pseudo-federalisme que es presenti com un cas "únic a Europa" segons diu el diputat i alcalde de Vielha Àlex Moga.

Blindatge contra la LSRAL

La federació nacionalista ha incorporat la major part de les propostes que tant la societat civil aranesa havien fet arribar així com els propis compareixents van demanar a la Comissió d’Afers Institucionals. En aquest sentit, la bateria d’esmenes pretén reforçar la singularitat d’Aran i la defineix com a "autonomia política", quedant exclosa del règim de la legislació local per evitar l’aplicació de la LRSAL i "evitar la desaparició de la màxima institució aranesa que data de més de 1.000 anys".

Rebuig a que l'Aran es consideri 'comarca'

A més, CiU defensa un major sostre d’autogovern en tant que proposa, al marge de les competències atribuïdes a la proposició de Llei, afegir competències com "la recuperació del dret civil aranès; la capacitat per a crear un sistema propi de comunicació audiovisual pública; el reconeixement per a l’Acció Exterior de l’Aran; la capacitat d’establir un model meteorològic influent; exclou aran del terme "comarca" i recupera la figura del "Proòm d’Aran".