Tisorada als centres de fauna de Lleida

Vallcalent redueix la despesa un 37% des de 2008 i perd índex d'ingressos d'animals | El Pont de Suert no pot mantenir el nombre de visitants degut a la reducció d'horaris

Àlvar Llobet
17 de novembre del 2014
Actualitzat el 19 de novembre a les 17:39h
Alliberament d'una cigonya blanca
Alliberament d'una cigonya blanca | Jordi Clariana
La crisi econòmica ha obligat a tot tipus de sacrificis que han vingut donats per la tisorada que el Govern de la Generalitat ha fet en molts sectors de l'administració pública. Un dels àmbits que han notat de forma contundent les retallades ha estat el de Medi Natural i Biodiversitat i, en concret, els centres de fauna. Les memòries anuals fetes públiques pel Departament d'Agricultura mostren una davallada de despeses de funcionament des de 2008 que també afecta els dos centres lleidatans, el de Vallcalent i el de Pont de Suert.
 

Alliberament d'una au a Lleida Foto: Trenca


El centre lleidatà ha patit una reducció del 37% del 2008 al 2013, una davallada que es tradueix en una rebaixa de les despeses que passa de 736.526 euros a 463.616 euros en només cinc anys. Aquest número a la baixa es complementa també amb un descens de l'activitat d'ingrés d'animals salvatges amb dificultats per viure al seu hàbitat natural. Si l'any 2008 van arribar al centre un total de 2.057 animals, als 2013 ho van fer 1.348, un 34% menys. Aquests registres que mostren les memòries del Departament d'Agricultura del Govern evidencien una pèrdua de pes percentual d'animals tractats a Vallcalent en relació a tota Catalunya. Així, si al 2008 el número d'animals ingressats al centre lleidatà suposava el 22% del total del país, aquest percentatge ha baixat fins al 16% ara.
 

Una cria de trencalòs Foto: Herminia Sirvent


Un cas similar es dóna al centre de Pont de Suert, el centre de manteniment en captivitat de diverses especies, que també ha notat una notable reducció de les despeses en els darrers cinc anys. El centre va gastar al 2008 un total de 143.441 euros i ara ho ha fet per valor de 94.248, un 34% menys. El centre ha reduït també els horaris de visita, per la qual cosa l'índex de visitants ha caigut un 32% en el darrer any.
 

El centre de Pont de Suert cria visons Foto: DAAM


A nivell de Catalunya, el nivell de retallada global a tots els centres de fauna del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat ha caigut un 24%.