Gossos que són llops

Els zoòlegs alerten de la rapidesa en que un animal domèstic es converteix en salvatge si s'abandona | Els animalistes exigeixen més control dels animals sols

Àlvar Llobet
16 de novembre del 2014
Actualitzat a les 20:52h
Caçadors buscant gossos salvatges al Baix Segre
Caçadors buscant gossos salvatges al Baix Segre | Ramon Gabriel

Un pastor mostra la ferida d'una ovella Foto: ACN


L'atac dels gossos salvatges a una granja de Seròs porta de corcoll des de fa dies veïns i autoritats del Baix Segrià. Més de 150 ovelles mortes per l'acció d'uns animals assilvestrats ha posat en alerta el sector ramader de la zona, que olora l'amenaça propera d'aquells gossos que un dia eren domèstics i que, després de l'abandó, s'han tornat bèsties més perilloses que els llops perquè, segons asseguren els zoòlegs, tenen una forma d'atacar més silenciosa i han perdut la por a l'humà.

Després que un pastor de Seròs perdés bona part del seu negoci amb un atac demolidor dels animals que van causar el pànic a la cleda, ara els alcaldes del Segrià ja han demanat l'ús d'helicòpters per intentar trobar aquestes animals, que són buscats amb armes a les mans. No obstant, aquesta solució a la desesperada no soluciona el problema més enllà de la temporal tranquil·litat que donarà als pastor lleidatans. 

Si es continuen abandonant gossos hi continuarà havent aquest perill apunten els experts, que destaquen la rapidesa en que un gos abandonat i sol al bosc es converteix en salvatge. "Qüestió de mesos" apunta a La Vanguardia Juan Carlos Gil Cubillo, un dels majors experts en llops a nivell espanyol.
 

Els gossos salvatges han perdut la por a l'ésser humà Foto: Arxiu


D'alguna manera, diu l'expert, el gos torna als seus orígens quan se'l treu de l'àmbit domèstic, i per molts segles que hagin passat de relació entre l'home i el gos, l'animal torna al seu estat primigeni quan ha estat abandonat i la gana empeny. El cas de Seròs exemplifica el problema, que s'ha reproduït també en alguns indrets de la demarcació de Tarragona.

Els animalistes defensen una millor gestió dels animals abandonats

És en queixa per la poca gestió dels animals abandonats que el Partit Animalista denunciarà l'Ajuntament de Seròs i la Generalitat per les batudes de gossos que s'estan duent a terme al Baix Segre. La formació considera que no s'està fent una gestió dels animals abandonats i veuen "injustificada i il·legal" l'actuació ja que "la Llei de protecció animal catalana no permet el sacrifici d'aquesta espècie domèstica, sense justificació, ni tampoc pels mitjans en què s'està fent" i remarca que "no existeix cap informe veterinari que avali la perillositat dels animals".
 

Un pastor de Seròs ha perdut més de 150 ovelles Foto: ACN