«La pitjor campanya de fruita dels darrers 30 anys»

La crisi de preus, la baixada del consum i el veto rus, les causes del mal any

per Redacció , Lleida, 11 de novembre de 2014 a les 14:36 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de novembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

 

La subdelegació ha acollit avui la reunió de seguiment


Les organitzacions agràries han qualificat la d'enguany com la pitjor campanya de la fruita dels darrers 30 anys arran de la crisi de preus del sector, derivada d'una caiguda del consum del 12% i agreujada pel veto rus. El sindicat ASAJA ha defensat la congelació o reducció dels salaris al camp amb vista al 2015 ja que si es manté la tònica d'aquest any "un 30% d'explotacions hauran de tancar". Tot i això, sector i administracions han destacat la tranquil·litat en què s'ha desenvolupat la campanya, en què la contractació en origen ha caigut un 20,7%. La Inspecció de Treball ha aixecat un 37% més d'actes que l'any passat, sobretot per tenir treballant aturats sense haver-los donat d'alta a la Seguretat Social.


El president del sindicat, Pere Roqué, ha assegurat que els productors de fruita d'os estan suportant pèrdues d'entorn el 50%, ja que perden entre 15 i 20 cèntims d'euro per quilo. "S'està pagant entre 10 i 15 cèntims per quilo quan el cost de producció és de 30 cèntims d'euro". En el cas de la fruita de llavor s'estan liquidant pomes i peres per uns 25 o 27 cèntims d'euro el quilo, el que suposa pèrdues d'entre 3 i 5 cèntims als productors, als quals cal sumar la despesa per al manteniment de la fruita en fred, que és d'entre 10 i 12 cèntims.      

"La davallada del PIB a la província de Lleida pot ser de les més importants de la darrera època", ja que a aquesta crisi de preus que afecta al sector fructícola se li afegeix l'afectació que també està tenint en sector porcí i el de vacum de carn pel veto rus", ha advertit el responsable d'ASAJA Lleida.   

 

Participació