Tàrrega consolida les restes del castell medieval

L'actuació arqueològica té un cost total de 33.500 euros finançats pel Govern i per l'Ajuntament

Redacció
04 de novembre del 2014
Actualitzat el 01 de març del 2024 a les 10:44h
Es arqueòlegs defineixen el perímetre de la fortificació
Es arqueòlegs defineixen el perímetre de la fortificació | A.T

L’Ajuntament de Tàrrega ha iniciat una nova campanya d’excavacions arqueològiques al castell medieval de la localitat, un dels seus principals vestigis històrics. Els treballs, que es duen a terme al vessant sud de la fortificació, també inclouen tasques de consolidació de les restes i de dignificació de l’entorn, a la zona del nucli antic. La intervenció compta amb una subvenció de 20.000 euros concedida pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, juntament amb uns altres 13.500 euros aportats pel consistori targarí. Es tracta d’una acció prèvia al pla director que dissenya l’Ajuntament de Tàrrega per preservar el castell del segle XI, millorar les condicions per fer-lo visitable i rehabilitar l’entorn de 10.000 m2 per integrar-lo al teixit urbà.
 
Definir el perímetre de la fortificació

Els arqueòlegs estimen que en l’actual campanya podrien sortir a la llum estructures perimetrals del castell que ajudarien a definir plenament l’abast de l’antiga construcció. Les restes ja foren objecte d’una anterior campanya arqueològica l’any 2008. Un any després, el 2009, es reforçà la base del mur del vessant sud, del segle XV i el més monumental de la fortificació, alhora que es reconstruïren les espitlleres de les guerres carlines.

D’altra banda, al vessant nord del castell, s’inaugurarà properament la restauració de l’antic pou del gel per convertir-lo en un atractiu visitable. Considerat l'origen de la vila medieval targarina, el castell ocupa 1.300 m2 de superfície i és un bé cultural d'interès nacional segons la Llei del Patrimoni Cultural Català del 1993. Es troba inclòs dins la Carta Arqueològica de l’Urgell i és propietat de l’Ajuntament de Tàrrega des del 1984.