El filòleg Xavier Rull publica un llibre sobre el vocabulari andorrà

L'obra es titula "Repertori andorrà. 300 joies del vocabulari del Principat d'Andorra" i ha estat publicada per Salòria.

Redacció
23 d'agost del 2014



El català d'Andorra compta, al costat de les paraules d'ús general, amb vocabulari propi del territori, encara que compartit amb les comarques de l'entorn, prou singularitzat. Aquest vocabulari rararment es troba en altres parlars o en els mitjans de comunicació produïts des de Barcelona. Una part és d'arrel tradicional (llavors generalment és compartit amb altres contrades alt-pirinenques); una altra petita part s'explica per la influència del francès; i encara una altra part, prou significativa, es deu a l'estatuts polític del país, que fa que la terminologia política i administrativa, sigui tradicional o moderna, difereixi d'altres territoris catalanoparlants.

En aquest treball del filòleg Xavier Rull (el llibre número 15 de la Col·lecció Mots del Cim) hi trobareu paraules com bàtxelor, clípol, copríncep, cònsol, síndic, parròquia, batllia, lodoescola, parapública, radiació i fins tot neologismes amb data de caducitat com pintatisme. En resum: tot un tresor lèxic.

El llibre es pot trobar a les llibreries del Pirineu i té un preu de 9 euros.