13è Mercat Medieval dels Canonges amb la pesta com a fil conductor

Aquest cap de setmana, dissabte 31 de maig i diumenge 1 de juny, el centre històric de la Seu d'Urgell amb el carrer Canonges com a eix principal reviurà l'època medieval. Enguany destaca la presència de la Regió Véneta (Itàlia)

Redacció
26 de maig del 2014
La Seu d'Urgell reviurà l'època medieval amb la celebració del 13è Mercat Medieval dels Canonges, edició que tindrà com a relat històric l'arribada de la pesta a la ciutat. A més, aquest esdeveniment ja clàssic en el calendari d'activitats de la ciutat, també incorpora enguany la presència la Regió Véneta (Itàlia).
 
En la presentació d'aquesta tretzena edició del Mercat Medieval dels Canonges, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha remarcat que “amb la pesta com a fil conductor del mercat, fa que aquest encara sigui més autèntic, ja que ens situa històricament en l'època medieval de la ciutat, a través de fets que van passar-hi realment”. Batalla ha subratllat la importància històrica en aquesta etapa del carrer dels Canonges, eix principal també de la celebració d'aquest mercat medieval. 
 
Per la seva part, el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament urgellenc, Jordi Pallarès, n'ha destacat les 20 activitats diàries que tindran lloc durant aquest cap de setmana que amenitzaran i donaran contingut al Mercat Medieval dels Canonges que tindran lloc a la plaça dels Oms, al jardí de la catedral, al pati de Sant Agustí i a la sala Sant Domènec. 
 
Per la part comercial d'aquest mercat, destaca les 100 parades de productes artesanals que ompliran de cap a cap els carrer dels Canonges i el carrer Lluís de Sabater. 
 
La pesta 
 
Com en cada edició, el Mercat Medieval dels Canonges té un relat històric de transfons que enguany protagonitza la malaltia de la pesta, epidèmia que va devastar Europa i Àsia a mitjans segle XIV. 
 
Per conèixer que va passar en aquell moment històric a la nostra ciutat hi ha programada per aquest divendres, 31 de maig, la conferència 'L'any de la pesta' a càrrec de l'escriptor Albert Villaró. La xerrada tindrà lloc a les vuit del vespre a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell. 
 
La pesta també serà protagonista d'una activitat a càrrec de Cheap Films que consistirà en una història de la pesta presentada en quatre actes que passaran durant i a qualsevol lloc del Mercat Medieval dels Canonges. 
 
Els templers i la regió Véneta 
 
També en el marc d'aquest mercat tindrà lloc la jornada 'El fenomen dels Templers a Catalunya i la Regió Véneta' que es farà dissabte al matí a l'Espai Ermengol. La jornada s'iniciarà a les 11 del matí amb la conferència 'L'aportació de l'Orde del temple a la comarca del Berguedà' que anirà a càrrec de Pere Cascante Torrella, tècnic de patrimoni i arqueòleg. 
 
A les 12 del migdia es farà una altra conferència titulada 'Presència dels templers a la regió Véneta', a càrrec  de Luigi Pellini, expert en ordes medievals. 
 
La jornada es tancarà amb la conferència 'L'Orde del temple a la Corona Catalanoaragonesa', a càrrec de Joan Fuguet i Sans, historiador i expert en ordes medievals. Aquesta xerrada, que s'iniciarà a l'una del migdia, està organitzada per l'Arxiu Comal d'Urgell, l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i el GAL della Pianura Veronesa.  
 
Degustació guiada
 
El programa del Mercat Medieval dels Canonges també acull a l'Espai Ermengol per dissabte 31 de maig, a les sis de la tarda, una degustació guiada de productes de la Pianura Véneta que anirà a càrrec del GAL della Pianura Veronesa. Per poder-hi participar cal fer la inscripció prèvia a Turisme Seu (973 351 511). 
 
Activitats
 
Enguany també s'aposta pels grups d'animació de la ciutat com l'Associació Cavallista de l'Alt Urgell, els Diables de l'Alt Urgell, els Gegants de la Seu o l'Associació de Puntaires per amenitzar les més de 20 activitats diàries que se celebraran en aquest esdeveniment medieval. 
 
També se segueixen potenciant les activitats infantils amb l'espai Medievàlia amb diversos tallers de ceràmica, fusta, maquillatge i manualitats que tindran lloc a la sala Sant Domènec. En aquesta mateixa sala hi haurà instal·lat un photocall medieval on tothom que ho desitgi es podrà fer una foto amb vestimentes medievals.
 
Per enguany s'ha recuperat l'exhibició de cetreria a càrrec d'Acariciando el aire que tindrà lloc durant tot el cap de setmana a la plaça dels Oms. També aquesta cèntrica plaça acollirà el campament dels guerrers de la Seu amb  amb Gog i Magog; un taller i un espectacle d'acrobàcies aèries a càrrec de Maria Grau; lluites i entrenaments de guerrers; cercavila musical i un espectacle nocturn Fingferlight a càrrec d'Improvisto's Krusty Show. 
 
El campament medieval estarà situat al parc del Cadí a càrrec de l'Associació Cavallista de l'Alt Urgell que també organitzarà gimcanes i manualitats per als infants. 
 
Al pati de Sant Agustí hi haurà un taller de circ i a la sala sant Domènec tindran lloc exhibicions de dansa del ventre a càrrec de Samarkanda. 
 
I com cada any també s'ha organitzat un sopar medieval al restaurant Andria de la Seu d'Urgell. Serà un àpat interactiu dinamitzat per Cheap Films. Les places són limitades. Per informació i reserves cal trucar al 973 35 03 00. 
 
Inauguració del Mercat Medieval dels Canonges 
 
L'espectacle inaugural del mercat medieval, que se celebrarà dissabte, 31 de maig, a les 12 del migdia, serà un cercavila que arrencarà de la plaça dels Oms  a càrrec dels Gegants de la Seu, el Grup de Diables de l'Alt Urgell, els músics i malabaristes d'Improvisto's Krusty Show; el drac Weigand; els cavallers, les princeses i els mags Gog i Magog; els cavalls de l'Associació Cavallista de l'Alt Urgell; les ballarines de Samarkanda; els trapezistes de la companyia Acrobolt; els ocells d'Acariciando el aire i els actors de Cheap Films.