Els jutjats de Terrassa perillen

"Els jutjats passaran a traslladar-se a les capitals de província"

per Elisabet Planas, 18 d'octubre de 2013 a les 20:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'octubre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
No és nou que el senyor Alberto Ruiz-Gallardón, ministre espanyol de Justícia, no gaudeix de gaire simpatia entre els que ens movem en l'àmbit de la justícia. I això es deu, principalment, a les reformes que està intentant dur a terme, la majoria de les quals, d'esquena a l'opinió experimentada que tenim jutges i magistrats, advocats i procuradors, entre d'altres professionals de la justícia.

Avui és el torn de la reforma de la Llei de Demarcació i Planta Judicial del 1988, que es troba en fase d'elaboració i que a Terrassa, com a ciutat que no és capital de província, ens afectaria, i molt, si s'acabés aprovant.


I és que el text de la nova Llei reformarà l'Administració de Justícia tal  com la coneixem avui, i canviarà l'actual mapa judicial de l'Estat. L'esborrany de la reforma preveu un nou concepte d'organització, en el qual la capital de província es converteix en l'epicentre judicial en detriment dels partits judicials que actualment tenim.

Els jutjats passaran a traslladar-se a les capitals de província (Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida) en forma de tribunals d'instància, que donaran cobertura a tota la província. Novament, el ministre del Partit Popular, en la línia ideològica del seu partit, aposta per la centralització en detriment de les ciutats allunyades de les capitals, i tot això onenant amb la bandera del millor aprofitament dels recursos com a excusa, sobretot ara que estan de moda les retallades. Hi ha, doncs, una pregunta obligada: què passarà amb els jutjats que tenim a Terrassa?

Terrassa té uns jutjats que són l'enveja de molts partits judicials tan propers com per exemple els de Rubí i Sabadell. El partit judicial de Terrassa té vuit (8) jutjats de primera instància, quatre (4) jutjats d'instrucció, tres (3) jutjats penals, dos (2) jutjats socials i un jutjat de violència sobre la dona; i tots ells, malgrat el retard generalitzat que experimenta la Justícia a l'Estat, funcionen dins la normalitat. Tanmateix, cal recalcar que si aquesta reforma impulsada per Gallardón prospera, pot deixar tocat de mort el partit judicial de Terrassa.

Bàsicament, si aquesta modificació de la Llei de Demarcació i Planta Judicial prospera tal com l’hem descrita, el partit judicial de Terrassa podria desaparèixer o bé mantenir-se però concentrant-lo amb altres partits judicials propers amb totes les conseqüències que això implica.


Potser creuran que sóc alarmista, ja que la reforma encara es troba en fase de proposta de llei i poden passar moltes coses en el període de temps que va des d’ara fins que s'aprovi, però la seva essència acabarà mantenint-se i això implica un perjudici molt gran per al ciutadà, que veu com se l'allunya claríssimament de l'Administració de Justícia, dificultant-l'hi l'accés (s'haurà de desplaçar a la capital de la seva província per litigar); una mesura que, juntament amb la Llei de Taxes Judicials, suposa un retrocés del sistema judicial.

 

Participació