1 de 10
opinió

20 anys del Consell de la Formació Professional de Terrassa. Encara més futur que història

per Teresa Ciurana, Terrassa | 9 de març de 2023 a les 17:35 |

«La Formació Professional té un paper estratègic en una ciutat que aposta clarament per la indústria i la tecnologia, rellevant dins el motor econòmic del sud d’Europa»

Fa 20 anys es constituïa el Consell de la Formació Professional de Terrassa, fruit dels debats del Projecte educatiu de ciutat, amb la voluntat de contribuir a millorar i prestigiar la formació professional en l'àmbit local, facilitar les transicions adolescents en acabar l'escola obligatòria i esdevenir espai de comunicació entre els sectors productiu i de serveis i els centres educatius. En el moment de la creació del Consell a Terrassa hi havia 1.768 persones matriculades a mòduls d’FP.  Vint anys després, n’hi ha 4.790, pràcticament el triple.

El Consell de l’FP ha anat molt més enllà amb iniciatives com els Premis Noves i Nous Professionals, la promoció de la Formació en Centres de Treball i la Formació Professional Dual, la promoció de la xarxa de ciutats amb consells d’FP, la creació de la xarxa #TerrassaOrienta, la producció pròpia de l’estudi Encaix entre l’oferta i la demanda a la formació professional -sectors tèxtil i metall- i, especialment, el gran pas endavant que ha suposat la Fira Terrassa Tria Futur, que ha pres el relleu de propostes consolidades com “A Terrassa Parlem de l’FP” i les ha ampliat molt més. Aquesta millora de la dinàmica de treball conjunt entre els diferents agents que componem el Consell de la Formació Professional obre portes molt interessants per abordar els reptes de futur: la creació de centres integrats d’FP amb oferta inicial de Grau Mitjà i Superior, i també amb certificats de professionalitat, que estiguin vinculats a la indústria local de referència.


El principal èxit del Consell en aquests 20 anys és tenir un objectiu compartit entre els sectors educatiu, empresarial, social i institucional, que ha anat consolidant el relat conjunt de la importància de la Formació Professional i el seu paper estratègic en una ciutat que aposta clarament per la indústria i la tecnologia, i és un node rellevant dins el motor econòmic del sud d’Europa. Sabem d’on venim, on som i on volem anar, i aquesta, n’estic convençuda, és una bona notícia.

La indústria té un paper fonamental en la creació d’ocupació de qualitat i riquesa, amb llocs de treball més estables, ben remunerats i arrelats al territori que no pas els serveis de baixa qualitat vinculats al turisme de masses i la desindustrialització. Per això ens fem nostre l’objectiu europeu i de país del 25% de pes industrial a Catalunya el 2030. La indústria que volem demana un ecosistema de recerca i producció innovador, connectat i emprenedor, i el Consell de la Formació Professional és una eina important en la governança i la connexió d’aquest ecosistema.


El creixement demogràfic que experimentarà Terrassa en els propers anys afectarà directament la demanda d’ensenyament secundari i postobligatori. Percentualment, el nombre d’habitants en edat d’estudis postobligatoris que arriba a la nostra ciutat procedent principalment de Barcelona, però també de tot el món, és el més elevat.

A l’horitzó 2033 podem tenir unes 5.090 matriculacions a Formació Professional, 300 més que el curs 2021-2022. Les properes setmanes estarem en condicions, molt probablement, d’anunciar el primer Centre Integrat de Formació Professional a Terrassa. Una fita que ens permetrà, per fi, elaborar i tenir el  calendari del desplegament de centres integrats i nous cicles a la nostra ciutat. La nova Llei d’FP i els esborranys del Decret de centres integrats ens obren moltes portes per acordar amb el teixit productiu aquest desplegament, apropar-lo molt més a les empreses i aconseguir que la Formació Professional, tota, la inicial i la contínua, tinguin uns itineraris formatius ben connectats a Terrassa.


El proper gran objectiu del Consell de la Formació Professional de Terrassa ha de ser el disseny i l’acord d’aquest nou desplegament. I segur que ningú no el podrà fer millor. Llarga vida al Consell de l’FP i un agraïment molt especial a totes les persones que n’han format part durant aquestes dues dècades.

 

Participació