​Al juliol, tota la roba al vol

«Cal recuperar temps del que ens va robar un parell d'anys de pandèmia i fer trobades d'amics per a prendre un refresc»

per Josep Ballbè, Terrassa, Catalunya | 1 de juliol de 2022 a les 13:39 |
Avui encetem aquest mes, que molts consideren el més temible de tots. Quan es fa alguna bugada, les peces de roba es cremen. Els garrins i les llocades que hi neixen es moren. Té les seves genialitats, tot i que uns el veuen benigne i d'altres, malèvol. Malgrat tot, d'acord amb la dita del que "de gustos, no hi ha res escrit", deixem-ho córrer.

Se celebren un munt de festes majors i són munió els qui festegen la diada del seu sant patró: com ara Esther, Isabel, Fermí, Enric, Carme, Aleix, Frederic, Elies, Daniel, Cristina, Jaume, Anna, Joaquim, Natàlia, Marta, Bonaventura o Ignasi. Raó de més, doncs --amb els

dies més llargs-- per a mostrar-se en un to joliu i gentil.

És el 7è mes de l'any. En l'antic calendari romà es deia "quintilis", en ocupar la 5a posició. Se li va canviar pel de "iulius" en honor a Iuulis Caesar, després del seu assassinat, perquè havia reformat el calendari i es creia que havia nascut en aquell mes. "A primers de juliol, un pas de caragol. A darrers, una hora s'ha perdut de sol". 


Tanmateix, jo soc dels qui penso que més aviat malbaratem massa temps de lleure, penosament. La resta de l'any, solem queixar-nos de manca d'hores... i, quan ens sobren, les matem matusserament. "Al juliol, a l'era hi fa un bon sol i pobres dels qui són al sol". Al cau d'una bona ombra o amb l'ajut d'aire condicionat, hem de trobar minuts per cloure temes penjats de l'agenda. Per contra, el rei dels astres garanteix i certifica la dita del "juliol no se'n va sense verol".

El raïm canvia el seu color i augura una verema exitosa i un most molt preuat, poques setmanes després. "El juny diu al juliol: jo he plogut; tu fes bon sol". De fet, alhora és conegut com el "mes del sol". D'ací tiben un seguit d'adagis ben eloqüents i prou sorneguers: "Pel juliol balla qui vol / Pel juliol beure, suar i la fresca buscar / Pel juliol molt soroll i poc brou / Pel juliol molt soroll i poques nous / Pel juliol pica el sol, la dona i el cargol"... Amb tot plegat, bo és prodigar trobades d'amics per a prendre un refresc. Cal recuperar temps del que ens va robar un parell d'anys de pandèmia. 


S'ha de combatre set i suor: "pel juliol, beure, suar i la fresca buscar". Al món animal, "del llop sentiràs el primer udol". Amb aquest nodrit estol de dites paremiològiques, acabo desitjant un mes de conya per a tothom, si Déu vol. Això sí, ben aprofitat! El temps és or.

 

Josep Ballbè
Periodista titulat per la UAB de Bellaterra (any 1978). Jubilat del sector de les caixes d'estalvi (34 anys a Caixa de Terrassa). Soci fundador del Cor Sant Martí de Viladecavalls. Antic alumne dels salesians i gran aficionat a la música. Sobretot en la vessant de l'orgue litúrgic.
01/07/2022

​Al juliol, tota la roba al vol

14/05/2022

Camins

02/04/2022

​150 anys d'espiritisme a Terrassa

31/01/2022

Els salesians estan de festa

14/12/2021

Un sentit record, després de 21 anys

30/11/2021

​"Sant Andreu, el darrer...

02/11/2021

Al novembre, cava i sembra

20/09/2021

​La gasiveria

16/07/2021

​El fariseisme convergent

13/04/2021

El dia del petó

Participació