opinió

​150 anys d'espiritisme a Terrassa

«Espiritisme no té res a veure amb morts o bruixeria, parla d'una filosofia vital i altruista, que practiquen 12 milions de persones»

per Josep Ballbè, Terrassa, Catalunya | 2 d'abril de 2022 a les 08:00 |
Hi haurà molts lectors que tindran un concepte no massa ajustat sobre aquest terme. De ben segur que mai no s'han informat de què significa. Mitjançant aquesta columna, em proposo treure'ls de dubtes. Fins ara potser pensaven en fantasmes i superstició. No té
res a veure amb morts, bruixeria o coses rares. Més aviat parla d'una filosofia vital i altruista, que practiquen als volts de 12 milions de persones arreu del món.


En aquest entorn, no podem obviar la figura d'en Miquel Vives, que té un carrer al seu nom, a Terrassa, on va morir. Nasqué a Barcelona, l'any 1842, dins d'una època de ple esclat industrial pels nostres verals. El brogit de la maquinària (a la nostra ciutat, amb força telers) i el fum de xemeneies que cobria el cel seu cel era l'element dominant. En Miquel es quedà orfe de mare als 2 anys. Als 5, el dugueren a Sabadell. Des dels 11, li va fer de pare efectiu el seu germà August. Als 14, començà a estudiar música, essent un alumne avantatjat. Fins al punt de formar petits grups corals, que interpretaven peces compostes per ell. Àdhuc es va parlar d'inscriure'l, fins i tot, a l'escolania de Montserrat. Finalment, però, això no es va concretar.

Es va casar als 24 anys, perdent l'esposa al viatge de noces. Aquest fet l'ensorrà en una forta depressió. Es confinà durant 5 anys a casa, la qual cosa incidí greument en la seva salut. Tant física com psíquica, provocant la desaparició del seu cercle d'amics. 5 anys més tard, arribà a Terrassa, amb els seus cunyats i el germà. Tots ells cercaven reanimar-lo. Fou llavors que li parlaren de l'espiritisme. En un principi, això li generà recel. Fiant-se del seu germà, però, acceptà el regal de les obres d'Allan Kardec.


En començar a llegir El llibre dels esperits, assumí aquella tesi i prengué embranzida per a continuar endavant, malgrat tot. Aleshores, la millor manera d'agrair el suport rebut fou divulgar aquella doctrina o filosofia. Als inicis de 1872, juntament amb uns altres companys, creà un centre espiritista: "Fraternidad humana". Combinant-ho amb certs coneixements de medicina i homeopatia, va ajudar a guarir molts malalts. Tot plegat fa palesa la seva gran humanitat. Fins al punt de ser conegut com a "apòstol del bé". En resum --i com a cloenda--
un bon referent per a tothom, en aquest món tan convuls!

 

Josep Ballbè
Periodista titulat per la UAB de Bellaterra (any 1978). Jubilat del sector de les caixes d'estalvi (34 anys a Caixa de Terrassa). Soci fundador del Cor Sant Martí de Viladecavalls. Antic alumne dels salesians i gran aficionat a la música. Sobretot en la vessant de l'orgue litúrgic.
14/05/2022

Camins

02/04/2022

​150 anys d'espiritisme a Terrassa

31/01/2022

Els salesians estan de festa

14/12/2021

Un sentit record, després de 21 anys

30/11/2021

​"Sant Andreu, el darrer...

02/11/2021

Al novembre, cava i sembra

20/09/2021

​La gasiveria

16/07/2021

​El fariseisme convergent

13/04/2021

El dia del petó

06/04/2021

​Gran Doctor en Drets Humans

Participació