Dia Internacional de la Pau

«La Pau del món no solament és possible, sinó també inevitable. És la pròxima etapa en l'evolució d'aquest planeta»

per M.Carmen Medina, Terrassa, Catalunya | 21 de setembre de 2021 a les 06:00 |
El concepte de "pau" en aquesta etapa de la història no vol dir tan sols absència de conflicte i violència, sinó que és un procés dinàmic de transformació, en el que tots podem participar, per construir una civilització en progrés continu.

El moment històric en què vivim està caracteritzat per dos processos poderosos i dinàmics. El procés més evident és el de desintegració. Una crisi moral profunda es manifesta en tots els àmbits de la societat desplaçant els valors essencials que caracteritzen l'ésser humà.


Paral·lelament al procés de desintegració, ha sorgit un procés quelcom més silenciós d'integració, en el que tota persona de bona voluntat treballa pel benestar comú. D'aquest segon ha anat sorgint un esperit de solidaritat mundial que ha donat lloc a una àmplia varietat d'avenços clarament perceptibles. Mai com ara som testimonis del sorgiment, sense precedents, d'un gran nombre d'organitzacions humanitàries internacionals com també la proliferació de moviments feministes i juvenils, que treballen per erradicar la violència de tota mena i la cura del medi ambient. I la generació espontània d'associacions cada vegada més nombroses i diverses que treballen per la gent del mateix entorn.

Qualsevol de nosaltres davant els dos processos d'integració i desintegració, podem actuar de tres maneres: la primera seria contribuir a la integració, la segona ser un simple espectador i la tercera deixar-se arrossegar cap a la desintegració. Cada vegada que llegim, veiem o escoltem les notícies i no fem res, queixant-nos tan sols per l'estat del món, estem reaccionant com un espectador passiu. Però fent només accions senzilles, encara que sigui en la nostra vida personal, estem contribuint a la transformació del nostre entorn, i ajudant una mica més a la pau i benestar al món.


Per arribar a tenir la influència necessària per efectuar canvis significatius en la societat, l'estratègia ha de ser centrar-se en l'educació en valors d'un nombre cada vegada més gran de persones de tots els grups d'edat. Els principis morals i espirituals són una poderosíssima guia per a la vida humana. Al llarg de la història un ajut fonamental per aquesta fita han estat els ensenyaments principals de les grans Religions que han aparegut d'època en època per educar els éssers humans i empoderar-los per construir un món millor.

Tot i que construir la PAU i millorar el món sembla un procés que està fora del nostre abast, Bahá'u 'llah fundador de la Fe Bahá'í va escriure: "El millorament del món es pot aconseguir mitjançant fets purs i bells per mitjà d'una conducta lloable i correcta." Així doncs, cadascun de nosaltres té l'opció d'escollir: Passar per alt els sofriments dels altres i preocupar-se només del mateix benestar o formar part d'una minoria creativa i activa que està treballant dia rere dia per construir un món millor. L'elecció és nostre.

 

M.Carmen Medina
Sóc professora de Pedagogía Terapéutica, Fa poc temps que m'he jubilat, però he estat treballant 40 anys en Educació Especial. Sóc mare i àvia. Sóc creient de la Fe Baha'i, religió indepenent que té com a principi fonamental establir "La unitat del gènere humà". Al llarg de la meva vida he treballat en institucions locals i nacionals i en aquest moment, sóc la presidenta de l'Associació de Dones Bahá'ís de Terrassa i coordinadora del Consell Local Baha'í d'aquesta ciutat. Pertanyo al Consell Interreligiós i participo en la Comissió 8 de març.
21/09/2021

Dia Internacional de la Pau

Participació