​Terrassa i Sabadell: una nova etapa històrica

«Catalunya també hi surt guanyant perquè som una peça molt estratègica i potent de cara a definir el futur del país»

per Jordi Ballart , 3 d'agost de 2020 a les 11:17 |
Terrassa i Sabadell som dues ciutats amb tantes diferències com semblances, amb punts forts i també punts febles, amb estratègies de futur pròpies i diferenciades, però també amb visions i interessos compartits. Estem molt a prop, pertanyem a un mateix territori, tenim històries amb molts elements en comú... I no té sentit que no tinguem una relació i una cooperació institucional sòlides. Com no té sentit que visquem d’esquena els uns amb els altres.

És per això que, amb l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, hem anat teixint unes bases per a una nova etapa històrica, que deixi enrere el distanciament que duran  dècades ha estat la tònica general, amb algunes excepcions.


Acabem de signar un acord estratègic que fixa les intencions i objectius dels dos ajuntaments, en línies generals, i que preveu la creació d’una Comissió Bilateral en la qual treballarem tots els temes que tenim en comú. Hem començat per les comunicacions que més ens interessen: la línia ferroviària R4 a l'aeroport de Barcelona / El Prat, la línia ferroviària Terrassa-Sabadell-UAB-Sagrera AV-22@-Pl. Catalunya, la Ronda nord dels sistemes urbans de Terrassa i Sabadell (o B-40) i la reconversió de la N-150 entre Terrassa i Sabadell com a via cívica. Són quatre grans actuacions que les dues ciutats necessitem per progressar i per millorar la vida de les persones i que han motivat les nostres al·legacions al Pla de Mobilitat del Vallès elaborat per la Generalitat.

Properament, l’agenda bilateral es podrà ampliar en àmbits com les qüestions medioambientals, les estratègies de promoció econòmica i comercial o temes relatius a educació, recerca científica, innovació, cultura, així com tots aquells que considerem oportuns... Realment, hi ha molts camps en els quals podem compartir, cooperar i impulsar projectes que generin millores per a les dues ciutats i que enforteixin les nostres capacitats.


El camí que estem obrint té moltíssimes possibilitats de cooperació i sens dubte significa una oportunitat històrica per deixar enrere tòpics, velles històries o indiferències del passat.

Aquesta nova etapa demanarà temps, estratègia, constància i intel·ligència. Hem de fer i farem les coses pas a pas, trencant barreres reals o imaginàries, definint un full de ruta i establint noves maneres de treballar, de dialogar, de compartir i d’arribar a consensos que multipliquin la nostra força.

Terrassa ha de seguir essent Terrassa i Sabadell ha de seguir essent Sabadell, però també hem de saber sumar i actuar coordinadament en tot aquest territori compartit, que va des del nord del Baix Llobregat fins al Vallès Oriental, molt relacionat amb Barcelona i la seva àrea metropolitana, en el qual Sabadell i Terrassa tenim tantes coses a dir i a fer. 

Al setembre, doncs, després de la pausa obligada i necessària del mes d'agost, començarem a aprofundir en aquesta línia i a construir una nova relació bilateral, una relació que no ha estat possible consolidar plenament des de fa massa anys. El nou marc de relació institucional ens obrirà les portes a veure moltes coses d’una nova manera: estic convençut que Terrassa i Sabadell hi sortim guanyant. I Catalunya també, perquè som una peça molt estratègica i molt potent de cara a definir el futur del país. 

 

Jordi Ballart
Alcalde de Terrassa
Jordi Ballart és l'alcalde de Terrassa i líder del partit municipalista Tot per Terrassa. Va néixer l'any 1980 i és llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració. A Twitter és @jordi_ballart
03/08/2020

​Terrassa i Sabadell: una nova etapa històrica

25/05/2020

La crisi de les nostres vides

12/10/2019

Construir la gran ciutat que somiem

20/02/2017

La lliçó de Lluís Muncunill per a la Terrassa del segle XXI

24/01/2017

Terrassa, una ciutat que sap on va

12/11/2016

Terrassa, un referent per a les ciutats que aposten per l'aigua pública

08/10/2016

Carta oberta a Manuel Royes

27/09/2016

Per a una gestió pública, transparent i terrassenca de l'aigua

Participació