El llibre i la rosa

«Recordo la meva època d'estudiant i la comparo mínimament amb l'actual. Han passat als volts de cinquanta anys. En tot cas, constato una regressió important pel que fa a temps esmerçat per l'alumnat a la lectura»

per Josep Ballbè, 23 d'abril de 2019 a les 13:17 |
Fa molts anys que la diada de Sant Jordi ha arrelat a casa nostra. Es coneix a diferents indrets del món. El símbol del llibre i la rosa esdevé un costum sorprenent i encisador per altres cultures. Enguany serà un nou esclat. La previsió de bon clima i la "flaire" pasqual que encara ens envolta la farà lluir més i més. Millor que millor!

D'on neix aquesta bonica tradició? La llegenda diu que, quan Sant Jordi matà el drac, de la sang en brollà una rosa, que el cavaller regalà a la princesa. Partint d'ací, fa més de setanta anys que l'escriptor valencià Vicent Clavel va suggerir l'aniversari de la mort d'en Cervantes com dia dedicat al llibre. Entenia que era una bona manera de difondre la lectura. Com exercici de creixement, d'adquisició de coneixements i de potenciació de valors. Amb el pas dels anys, es va incorporar el gest dels enamorats intercanviant-se llibre i rosa. És clar que, a Catalunya, l'element comercial tiba tot sol. No cal que ningú ens en doni lliçons en aquest camp. En sabem prou.


Anant més enllà en el temps, la festa del sant es popularitzà --al segle XVIII-- com jorn d'exaltació catalanista. Per tot plegat, actualment s'hi han anat encabint un munt d'actes cívics, socials i cultural dins el mateix pack. El conjunt ajuda a la prestància. Paral·lelament, topem amb la crua realitat. Un terç de la població mai no llegeix un llibre. Ho reflecteix un baròmetre del CIS (Centre d'Investigacions Sociològiques) de fa uns 4 anys. Molts diuen que no els interessa. Altres, que no tenen temps. Alguns, àdhuc, llencen el disbarat que Internet, la TV o la digitalització no fa necessari aquest instrument. Quina pena! No es tracta de veure-hi foscor. Vull ser realista i dir les coses pel seu nom. Mal que ens pesi.

El llibre dóna vida. Aporta experiències. Ens permet viatjar a altres cultures. Alimenta la ment. Genera esperit crític. Provoca diàleg i contrast d'opinions entre autor i lector. Ensenya a veure/viure. Transmet valors. Augmenta el nivell i el ventall dels nostres coneixements. Ens deixa un pòsit de serenor i reflexió a la ment... Tot plegat, doncs, activa una veritable sotragada al nostre interior.

En parlar de la importància de la lectura, també vull tibar d'una dita molt adient. A tall d'adagi. Tot i ésser en castellà, ràpidament s'entendrà el seu sentit... Diu allò que "si el que mira es un mirón, el que lee es un león". Senzillament reflecteix altra cosa que, a la jungla de la vida, cal llegir molt i molt. Sobretot si es vol assolir estatus d'un cert lideratge. No essent així, poc sentit té celebrar Sant Jordi.

Recordo la meva època d'estudiant i la comparo mínimament amb l'actual. Han passat als volts de cinquanta anys. En tot cas, constato una regressió important pel que fa a temps esmerçat per l'alumnat a la lectura. Àdhuc diré --gairebé de puntetes-- que tinc la percepció que ha canviat profundament el sentit de què s'entén per cultura de l'esforç. Serà que, amb l'avenç de les noves tecnologies a velocitat supersònica, són molts els que afluixen ritme? Entenc que es tracta d'un gran error. Tard o d'hora, en pagarem les conseqüències.

 

Josep Ballbè
Periodista titulat per la UAB de Bellaterra (any 1978). Jubilat del sector de les caixes d'estalvi (34 anys a Caixa de Terrassa). Soci fundador del Cor Sant Martí de Viladecavalls. Antic alumne dels salesians i gran aficionat a la música. Sobretot en la vessant de l'orgue litúrgic.
16/10/2019

Quina tardor ens espera

07/10/2019

Driblings i més driblings

18/09/2019

Hi ha altres contaminacions

08/08/2019

Un poeta de bandera

29/07/2019

No l'ha salvat ni la campana

22/07/2019

L'amagatotis d'unes sigles

07/05/2019

La Gispert, millor si es perd

23/04/2019

El llibre i la rosa

01/04/2019

Celebració fora de lloc

26/03/2019

La festa de la Serralavella

Participació