Una moda absurda

El "black Friday" ve a ser una època de prerebaixes que ens vol entabanar per tal d'avançar compres nadalenques.

per Josep Ballbè, 22 de novembre de 2018 a les 10:54 |
Cada cop sóc més reticent amb suposades tradicions que vénen d'un país com EEUU. Malgrat ser considerada com la primera potència mundial, grinyola en tot allò que fa referència a la defensa de valors. Darrerament, només ha faltat que arribés al càrrec de president un personatge tan controvertit com en Donald Trump.

Tant se li'n fot el tema del medi ambient i l'ecologia, el respecte als immigrants, la venda indiscriminada d'armes, el tracte als professionals de la premsa, etcètera. La prepotència amb què actua el converteix en un ésser rebutjable, fins i tot en àmbits del seu propi país.


Faig aquesta introducció per situar fora dels meus "esquemes" quelcom tan famós com podria ser --en menys d'un mes-- el "Halloween" i el "Black Friday". Tot just manca un mes per Nadal i el sistema ens vol abocar acceleradament --tant sí com no-- a comprar de manera desbocada. M'estimo més passar de llarg. Comprar per comprar ve a ser --al meu entendre-- retornar gairebé quaranta anys enrere... Si fa no fa com quan en Felipe González ens va "demanar" el vot, al crit "del canvi pel canvi". Per a mi, massa personal està amoltonat i es deixa dur pel primer que passa.

Encara faré una altra comparació. En aquest cas, potser prou enrevessada: en l'època del boom de la totxana, foren molts els qui es van deixar seduir per cants de sirena. Concretament quan van cedir al fet de comprar algun immoble --encara que fos endeutant-se, a qualsevol preu-- perquè els tipus de les hipoteques eren molt baixos. Ja es va veure com va acabar "la pel·lícula". Com diu l'adagi, "d'aquella pols vénen aquests fangs".

El "divendres negre" (black friday) ve a ser una època de prerebaixes que ens vol entabanar per tal d'avançar compres nadalenques. Fins i tot, es llença la casa per la finestra i ja no es tracta d'un sol dia (enguany el pròxim divendres)... Gairebé ens volen vendre la moto del "black week" (tota una setmana de grans ofertes). 

Per part dels comerciants, solen queixar-se d'anar de capa caiguda i pretenen revertir el color dels seus comptes de caixa (del vermell al negre). És una moda nord-americana l'endemà del seu "Thanksgiving Day" (dia d'acció de gràcies, que se celebra el quart dijous de novembre, des de 1623). Encara es van treure de la màniga un altre invent: el "Cyber Monday". No és altra cosa que allargar la compra telemàtica, digital, mitjançant Internet.


D'una manera o l'altra, odio el costum --principalment els "weekend", a mitja tarda-- d'anar a fer un tomb per uns grans magatzems. Allò que algun sociòleg modern va batejar com "les catedrals del segle XXI". És clar que, faci fred o calor, allí trobes sempre la calefacció o l'aire condicionat. Però, si un no necessita pròpiament res, val més la pena restar a caseta, a l'empara d'un bon llibre o una millor música. Jo sóc d'aquest parer, encara que més d'un em pugui titllar de bitxo rar.

Clouré la meva reflexió sobre el "black friday" amb un estirabot: algú s'ha parat a pensar, algun cop, si els ianquis adoptessin alguna moda del país de "la pell de brau "com ara el "Rocío"? O, anant a casa nostra, el que ells anomenen "human towers", els nostres vailets de minyons o castellers?... Alguna parida en sortiria... Com quan alguna empresa relacionada amb pernils de Jabugo ha "exportat" porcs dels anomenats "pota negra", fa ben poques setmanes-- a la zona de Geòrgia. Enlloc d'alimentar-los amb glans, ho desvirtuen donant-los cacauets... El món cap per avall! Si fa no fa, és on volia arribar quan he encetat l'article. Una situació bastant calcada. Salut!

 

Josep Ballbè
Periodista titulat per la UAB de Bellaterra (any 1978). Jubilat del sector de les caixes d'estalvi (34 anys a Caixa de Terrassa). Soci fundador del Cor Sant Martí i membre del grup musical Les Carenes de Can Turu (ambdues formacions de Viladecavalls). Antic alumne dels salesians i gran aficionat a la música. Sobretot en la vessant de l'orgue litúrgic.
11/02/2019

Un altre missioner egarenc que ens deixa

04/02/2019

Tolerància Zero

28/01/2019

La guerra del taxi

15/01/2019

Quina barrina!

07/01/2019

Quina baixada de pantalons!

10/12/2018

Una data històrica pel Sant Esperit

22/11/2018

Una moda absurda

12/11/2018

Si Vis Pacem...

24/10/2018

Brindis al sol

08/10/2018

Una llàntia s'ha enfosquit

Participació